Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a sosit marți în China, într-o vizită fără precedent în care vor fi discutate căi de găsire a unei soluții pașnice la războiul pornit de Rusia, transmite Agerpres, citând presa internațională.
China este partener privilegiat al Rusiei, iar liderii celor două state au declarat un "parteneriat fără limite" în februarie 2022, cu puțin timp înainte ca Vladimir Putin să dea ordinul de invazie.
Totuși, dincolo de conexiunile sale economice, diplomatice şi militare cu Rusia, consolidate şi mai mult după începerea războiului, China intenționează să joace un rol de mediator în acest conflict, notează agențiile internaționale de presă.
Vizita lui Dmitro Kuleba, programată să dureze până vineri, este prima sa deplasare în China după invazia rusă şi are loc după criticile dure din partea NATO la adresa ajutorului economic chinez pentru Moscova.
Vizita lui Kuleba în China vine după ce Zelenski a dat de înțeles că ar accepta prezența Rusiei la un summit de pace
Este o vizită ce vine la o săptămână după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în premieră, că este în favoarea prezenței Moscovei la un viitor summit de pace.
Un prim summit, la care au participat câteva zeci de țări, a fost organizat la jumătatea lunii iunie în Elveția. Rusia nu a fost invitată și, prin urmare, China a decis să nu participe, apreciind că nu sunt șanse să se realizeze progrese.
MAE ucrainean: Rolul Chinei într-o pace durabilă și justă, pe agenda discuțiilor de la Beijing
Potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, subiectele principale pe agenda lui Dmitro Kuleba la Beijing vor fi "căutarea mijloacelor de oprire a agresiunii ruse şi rolul Chinei în realizarea unei păci durabile şi juste".
În schimb, Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, a afirmat că dialogurile cu ministrul ucrainean se vor concentra în special pe cooperarea bilaterală și pe alte probleme de interes comun.
"China este în continuare convinsă că o încetare a focului și căutarea unei soluții politice sunt în interesul comun al tuturor părților", a spus ea.
China împărtășește cu Rusia dorința de a constitui o contrapondere la influența americană în lume și nu a condamnat niciodată invazia din Ucraina, acuzând, totodată, NATO că neglijează preocupările de securitate ale Moscovei. Pe de altă parte, China a cerut anul trecut respectarea integrității teritoriale a tuturor statelor, implicit a Ucrainei.
China ar participa la un summit de pace la care este invitată și Rusia
La începutul lunii iulie, președintele Xi Jinping a cerut comunității internaționale să creeze condițiile pentru un dialog direct Kiev-Moscova.
Reprezentantul chinez pentru problema ucraineană, Li Hui, fost ambasador la Moscova, a efectuat mai multe turnee diplomatice la Bruxelles, în Rusia, Ucraina și în state din Orientul Mijlociu.
China pledează cu regularitate pentru încetarea luptelor. Însă această poziție este criticată de aliații occidentali ai Kievului, care consideră că asta ar însemna să i se permită Rusiei să își consolideze câștigurile teritoriale în Ucraina.
Referitor la rolul pe care îl poate juca Beijingul, Aleksandr Gabuev, directorul unui think tank cu sediul la Berlin, a declarat că șeful diplomației ucrainene ar putea încerca să convingă China să participe la un al doilea summit de pace.
China și-a stabilit condițiile pentru o eventuală participare, comunicând că o astfel de reuniune ar trebui să permită "participarea egală a tuturor părților" și o "discuție corectă a tuturor planurilor de pace", inclusiv a poziției ruse.