Ministrul Dezvoltării din Grecia, Yannis Stournaras, a declarat într-un interviu acordat
Mediafax, că speră să nu ajungă să meargă cu calul, după ce din cauza crizei şi-a schimbat maşina marca Audi cu un Volkswagen Golf, şi compară ieşirea Greciei din zona euro cu efectele unei bombe nucleare.
"Criza a afectat pe toată lumea. Şi eu plătesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alţi oameni care suferă mai mult. (...) Eu conduceam un Audi înainte, acum merg cu un Golf. Sper să nu fiu nevoit să-mi iau un cal data viitoare. Toată lumea a fost afectată, dar potenţialul este încă aici. În ciuda problemelor, în ultimii doi ani au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar - n.r.), au fost realizate ajustări importante în acest sens. Singurul lucru care rămâne de făcut acum este să reorganizăm sistemul fiscal. Există încă evaziune fiscală, sunt foarte multe persoane în Grecia care nu plătesc taxe", a spus Stournaras.
Ministrul interimar este de părere că în niciun caz Grecia nu va ieşi din zona euro, iar obiectivul principal este acum alegerea unui nou guvern şi continuarea reformelor structurale.
"Ieşirea Greciei din zona euro va fi ca o bomba atomică pentru întreaga Europa. Nu se pune problema ieşirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adâncă decât se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea socială", a adăugat Stournaras.
În opinia sa, ieşirea Greciei din zona euro ar afecta în primul rând Europa de Sud, însă apoi efectele s-ar extinde la scara întregului continent.
"Sudul Europei va fi candidat la părăsirea zonei euro, dacă Grecia va ieşi din euro, dar nu se va întâmpla acest lucru. De asemenea, trebuie să înţelegem că problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu băncile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante în zona euro, la fel ca cele din 1992, când lira engleză şi lira italiană au fost scoase din mecanismul de schimb valutar", a continuat reprezentantul guvernului grec.
Nu în ultimul rând, oficialul elen exclude pericolul preluării puterii de la Atena de către armată, adus în discuţie de media internaţionale, adăugând că "principalul câştig al Greciei este că are o democraţie modernă".