Antena 3 CNN Externe Noul ministru de Externe de la Londra cere încetarea imediată focului în Gaza. Hamas așteaptă până sâmbătă un răspuns din partea Israelului

Noul ministru de Externe de la Londra cere încetarea imediată focului în Gaza. Hamas așteaptă până sâmbătă un răspuns din partea Israelului

DPA David Lammy
David Lammy. Sursă foto: DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2024   •   20:57

Noul ministru britanic de Externe, David Lammy, a cerut o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, în primul său discurs susținut vineri, după numirea în funcție, relatează Agerpres.

Lammy a declarat că se va concentra pe sprijinirea unei încetări a luptelor şi pe eliberarea ostaticilor.

"Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-l ajuta pe Joe Biden să obțină această încetare a focului", a insistat el.

Presa internațională a relatat, joi, că premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis în Qatar o echipă de negociere condusă de șeful Mossad, după noi propuneri formulate de Hamas în vederea opririi războiului.

Șeful guvernului israelian a adăugat însă că este decis să oprească războiul din Gaza doar dacă obiectivele statului evreu vor fi atinse.

Responsabilii militari israelieni au spus de mai multe ori în trecut că obiectivele lor în Gaza sunt distrugerea capacității Hamas de a guverna fâșia și de a lansa atacuri în Israel și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea islamistă.

Hamas a comunicat, vineri, că așteaptă până sâmbătă un prim răspuns din partea Israelului la noile "idei" ale grupării islamiste vizând o încetare a focului în Gaza, a declarat Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al organizației.

"Nu vrem să vorbim despre aceste idei în detaliu. Așteptăm un răspuns, astăzi, vineri, sau mâine dimineață. Dacă răspunsul este pozitiv, vom discuta aceste idei în detaliu", a afirmat el.

Actualul conflict dintre Israel și Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat la 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanților palestinieni în sudul statului evreu.

Atacatorii au ucis, atunci, cel puțin 1.189 de persoane. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice și duse în Fâșia Gaza.

Potrivit israelienilor, Hamas încă deține 116 dintre ostaticii capturați în raidurile din 7 octombrie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close