Antena 3 CNN Externe Miniştrii energiei din UE discută, luni, despre securitatea energetică a Europei

Miniştrii energiei din UE discută, luni, despre securitatea energetică a Europei

1 minut de citit Publicat la 08:59 12 Ian 2009 Modificat la 08:59 12 Ian 2009
Miniştrii energiei din UE discută, luni, despre securitatea energetică a Europei
Miniştrii energiei din Uniunea Europeană participă, luni, la o reuniune extraordinară dedicată actualei crize a gazului şi preocupărilor pentru găsirea de noi formule de creştere a independenţei energetice a Europei. Totuşi, comentează AFP, reuniunea riscă să fie umbrită de anunţul unilateral al repornirii unei vechi centrale nucleare slovace.
La capătul unor intense negocieri ale preşedinţiei cehe a UE, Rusia şi Ucraina au semnat un acord de natură să permită reluarea livrărilor de gaz rusesc către europeni, dar va trebui să se aştepte trei zile după deschiderea vanelor de către Moscova pentru ca combustibilul să poată ajunge în căminele europenilor şi la producători.
Denunţând "şantajul" ruşilor şi al ucrainenilor, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a amintit că "securitatea aprovizionării este o prioritate absolută pentru UE", iar "solidaritatea este foarte importantă, un test pentru toţi europenii".
"Termenul scurt" va rămâne, deci, în prim planul discuţiilor de luni, scrie AFP. Dar miniştrii europeni ai energiei ar urma să reafirme totodată dorinţa de a pune capăt dependenţei excesive faţă de gazul rusesc, prin investiţii în infrastructură şi diversificarea furnizorilor.
Gazul de origine rusească reprezintă 25% din consumul european actual (80% tranzitând gazoductele ucrainene), un procent care, potrivit previziunilor specialiştilor, ar urma să crească dacă nu se întreprinde nimic în sensul diversificării surselor de aprovizionare.
Fără a aştepta această reuniune ministerială, gesturile de întrajutorare între state s-au multiplicat începând de joi, astfel că Bulgaria, Slovacia sau Serbia au primit deja ajutor din partea Ucrainei, Germaniei, Cehiei sau Ungariei.
Slovacia, care este aproape în întregime dependentă de gazul rusesc şi "în stare de urgenţă economică" a decis, sâmbătă, să relanseze provizoriu o unitate a centralei nucleare de la Jaslovske Bohunice (vest), închisă la 31 decembrie.
Închiderea acestei centrale a fost cerută de UE, ca o condiţie a acceptării Slovaciei în uniune, ca urmare de pericolelor pentru securitate pe care ea le reprezenta. Duminică, CE a subliniat că dacă "guvernul slovac redeschide centrala, aceasta ar însemna o violare clară a tratatelor europene".
La întâlnirea de la Bruxelles va participa şi ministrul român al Economiei, Adriean Videanu.
Agerpres

×
x close