Minele descoperite în Marea Neagră, în apele Turciei şi României, ar fi fost capturate de trupele ruse odată cu anexarea Crimeei în 2014. Armata ucraineană nu deţine acest tip de mine, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.
„Minele au fost confiscate de forțele armate ale Federației Ruse în 2014, în timpul invaziei militare și ocupării temporare a orașului ucrainean Sevastopol de către Rusia. Prin urmare, Rusia, folosind minele navale din depozitele militare confiscate în 2014, recurge în mod deliberat la provocări și discreditarea Ucrainei în fața partenerilor internaționali”.
Prin astfel de acțiuni, statul agresor încearcă să-și ascundă activitățile ilegale din Marea Neagră, ceea ce este contrar principiile și normele drepturilor internaționale maritime și umanitare și scapă de responsabilitatea pentru crime de război și jaf pe mare”, se arată în comunicat.
Ministerul raportează că astfel de muniții nu erau înregistrate la Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei la începutul anului 2022.
„Responsabilitatea pentru utilizarea minelor marine aflate în derivă, precum și consecințele lor imprevizibile, revine exclusiv Federației Ruse și forțelor sale navale”, a subliniat Kievul.
Ucraina a notificat Organizația Maritimă Internațională, precum și partenerii internaționali prin canalele Sistemului Internațional de Siguranță a Navigației Maritime Automatizate (NAVTEX), despre utilizarea de către Rusia a minelor aflate în derivă în Marea Neagră, s-a mai arătat în comunicat.
După cum s-a raportat, autoritățile turce au închis trecerea prin Bosfor din cauza unei mine descoperite în Marea Neagră.
În urmă cu două zile, forțele navale românești au anunțat că au descoperit o mină la 80 de kilometri de Capul Midia. Ulterior, aceasta a fost distrusă.
Anterior, Rusia a minat secțiuni ale Mării Negre în apropierea Ucrainei și a difuzat informații prin intermediul agențiilor de stat că aceste mine ar putea merge în Bosfor.
Surse ruse au raportat amplasarea a 420 de mine, potrivit Unian.