Acest eveniment s-ar putea produce chiar la jumătatea acestui an, după cum a declarat un fost general al armatei germane și al NATO, citat de agenția germană de presă DPA.
"Mă aștept să se întâmple la vară, când ambele părți vor spune că războiul nu duce nicăieri", a spus Hans-Lothar Domrose.
El a estimat că perioada "cea mai probabilă" pentru un impas militar care să preceadă un acord de încetare a focului este între lunile februarie și mai.
"Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistițiu", a indicat Domrose, care a deținut poziții de rang înalt în cadrul forțelor internaționale din Afganistan și, mai târziu, în structurile de comandă ale NATO în Europa.
Fost general NATO: "Armistițiu nu înseamnă pace"
"Armistițiu nu înseamnă pace, înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp și este nevoie de un mediator", a continuat fostul general.
Între posibilii candidați la conducerea negocierilor, el i-a nominalizat pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe premierul indian Narendra Modi.
După armistițiu, "rămâne de negociat o soluție acceptabilă pentru ambele părți, deși lui Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina din nou", a completat fostul oficial militar.
Ca o posibilă soluție, Domrose a avansat varianta în care președintele ucrainean ar putea renunța la cerința de reintegrare imediată a unor teritorii precum Crimeea în Ucraina, acceptând, în schimb, o perioadă de tranziție pentru ca acest lucru să se întâmple.