Antena 3 CNN Externe Milionari din vorbe. Vezi topul celor mai bine plătiţi oratori din lume

Milionari din vorbe. Vezi topul celor mai bine plătiţi oratori din lume

1 minut de citit Publicat la 16:49 27 Mai 2010 Modificat la 16:49 27 Mai 2010
Milionari din vorbe. Vezi topul celor mai bine plătiţi oratori din lume
Marii lideri mondiali ai politicii şi afacerilor, ale căror chipuri sunt mereu prezente pe micile ecrane, nu au de ce să-şi facă griji de viitor atunci când se retrag din activitate. Corporaţiile şi grupările politice sau apolitice din lumea întreagă sunt gata să le plătească sume uriaşe doar pentru a lua cuvântul la evenimente festive. Publicaţia electronică Huffington Post a realizat un top al celor mai bine plătiţi oratori din lume.

Primul loc în topul vorbitorilor îi revine lui Bill Clinton. Fostul preşedinte declara, cu mândrie, că, atunci când a părăsit Casa Albă, nu avea niciun ban, dar în câţiva ani a devenit milionar. Şi nici nu e de mirare, de vreme ce încasează până la 450.000 de dolari pe discurs. Iar în 2006, de exemplu, a ţinut discursuri aproape în fiecare zi.

Bun prieten cu Clinton, fostul premier britanic Tony Blair îi calcă pe urme în privinţa banilor câştigaţi din vorbit. Anul trecut, în Filipine, el a primit peste 573.000 de dolari pentru numai două discursuri de câte jumătate de oră. Nici nu mai trebuie adăugat că, în cei doi ani de la retragerea sa, Blair a ajuns şi el multimilionar.

Un alt campion al vorbelor scumpe este fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani. El a declarat venituri din conferinţe de peste 9 milioane de dolari într-un an, atunci când şi-a înscris candidatura la preşedinţie. Nu a avut succes, dar fiecare discurs îi aduce acum, potrivit estimărilor, 270.000 de dolari.

Fostul şef al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, şi-a negociat foarte bine primul discurs după ieşirea la pensie, în 2006. El a încasat 250.000 de dolari pentru a le vorbi managerilor de la Lehman Brothers. Sfaturile sale nu s-au dovedit prea utile deoarece, după cum se ştie, compania a intrat ulterior în faliment.

În clasament trebuie inclus şi renumitul om de afaceri Donald Trump. Potrivit revistei Forbes, acesta a încasat, acum câţiva ani, nu mai puţin de un milion şi jumătate de dolari pentru fiecare din cele 17 discursuri rostite la o serie de seminarii pe tema investiţiilor.



Antena 3

×
x close