Antena 3 CNN Externe Milioane de credincioşi au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Milioane de credincioşi au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi

Milioane de credincioşi au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi
07 Ian 2008   •   12:20

În Serbia, Rusia, Ucraina sau Georgia, milioane de credincioşi au marcat la miezul nopţii, Naşterea Mântuitorului. Milioane de ruşi au participat la slujbele de Crăciun, în bisericile de pe tot cuprinsul ţării. Patriarhul Alexei, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, a oficiat cea mai importantă slujbă de Crăciun, desfăşurată ca în fiecare an în Catedrala Mântuitorului de la Moscova.

Dmitry Medvedev, favoritul în alegerile prezidenţiale, şi cel mai probabil succesor al lui Vladimir Putin la Kremlin, a luat parte la slujba de Crăciun într-o mică biserică din Veliky Ustyug, la circa 650 de kilometri de Moscova.

La Belgrad, Biserica Sfântul Sava a fost plină de credincioşi veniţi să marcheze naşterea Domnului. În Kosovo, 100.000 de sârbi au luat parte la slujba specială de miezul nopţii. Acest Crăciun ar putea fi pentru etnicii sârbii din Kosovo, ultimul pe care îl serbează în actualele graniţe ale Serbiei.

Sute de sârbi au celebrat ajunul Crăciului la mânăstirea Gracanica, închinându-se şi sărutând piatra de la intrare. În Georgia, Crăciunul a coincis cu desfăşurarea scrutinului prezidenţial, iar mulţi dintre liderii politici, inclusiv preşedintele în exerciţiu, Mihail Saakashvili, au mers împreună cu familiile la bisericile din capitală.

În Egipt, liderul Bisericii copte a celebrat Crăciunul conform calendarului ortodox, trimiţând un mesaj de pace membrilor unuia dintre cele mai vechi rituri creştine. Slujba de la Catedrala Abbasiya, din Cairo, a fost oficiată de Papa Shenouda III, iar printre participanţi s-au aflat ambasadorul Statelor Unite în Egipt, şi membri ai guvernului de la Cairo şi miniştri, inclusiv Gamal Mubarak, fiul preşedintelui egiptean.

Copţii serbează Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, urmat de majoritatea bisericilor ortodoxe din Europa de Est, Grecia, Rusia şi Orientul Mijlociu. Copţii reprezintă circa 10% din populaţia de 70 de milioane de locuitori a Egiptului. Au o istorie îndelungată în Egipt, iar tradiţia spune că Sfântul Marcu ar fi adus creştinătătatea în Egipt, la doat câţiva ani după moartea lui Isus.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close