Antena 3 CNN Externe Miliardarul Sebastian Pinera a câştigat preşedinţia Chile

Miliardarul Sebastian Pinera a câştigat preşedinţia Chile

Miliardarul Sebastian Pinera a câştigat preşedinţia Chile
18 Ian 2010   •   09:18

Sebastian Pinera, candidatul formaţiunii de opoziţie Coaliţia pentru Schimbare a obţinut primul mandat de preşedinte în urma primei alegeri democratice a unui candidat de dreapta în ultimii 52 de ani în Chile.

Pinera a obţinut 52 procente în faţa contracandidatului puterii, Eduardo Frei, punând astfel capăt unei perioade de două decenii de conducere de centru stânga de după de la dictatura lui Augusto Pinochet.
Frei i-a urat succes lu Pinera în mandatul său recunoscând astfel înfrângerea ce marchează plecarea de la putere a preşedintelui Michelle Bachelet .

"Chile este într-o stare mai bună decât ţara pe care am primit-o în is 1990," declara Frei, promiţând că aliaţii săi vor fi "gardienii libertăţii şi victoriilor noastre sociale" în timp ce dreapta este la putere.

Pinera condus toată cursa electorală la o mare distanţă, ce s-a micşorat recent după ce Frei şi Bachelet au invocat în mod repetat moştenirea lui Pinochet, a cărui dictatură a fost susţinută de aceleaşi partide ca şi cele pentru Pinera.
Pinera s-a concentrat în campanie pe speranţa de schimbare, promiţând crearea unui milion de slujbe şi dublarea venitului pe cap de locuitor printr-o creştere economică de şase procente pe an.

Pinera este doctorant al Universităţii Harvard în economie, folosită în creşterea averii sale, ce include acum o mare cotă din principalul transportator aerian, o televiziune şi cea mai populară echipă de fotbal.
Potrivit revistei Forbes, averea lui Piñera este de circa un miliard dolari şi se datorează în mare parte introducerii cărţilor de credit în acest stat în anii 70.
El promite privatizarea a 20 procente din compania de stat Codelco, cel mai mare producător de cupru din lume şi angajarea a 10.000 poliţişti, sau promovarea energiei regenerabilă şi îmbunătăţiri în educaţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Chile
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close