Antena 3 CNN Externe Miliardar cu dare de mână: Abramovici, în fruntea topului miliardarilor filantropi din Rusia

Miliardar cu dare de mână: Abramovici, în fruntea topului miliardarilor filantropi din Rusia

2 minute de citit Publicat la 17:56 24 Apr 2013 Modificat la 17:56 24 Apr 2013
Miliardar cu dare de mână: Abramovici, în fruntea topului miliardarilor filantropi din Rusia
Roman Abramovici, pe locul opt în topul miliardarilor ruşi, cu o avere de 12,7 miliarde de dolari, este cel mai filantrop dintre cei mai bogaţi 15 oameni din Rusia, cu donaţii în valoare 310 milioane de dolari în perioada 2010-2012, scrie Bloomberg.
   
Circa o treime dintre donaţiile lui Abramovici au fost acordate pentru proiecte sociale în regiune Ciukotka, de lângă Alaska, unde a fost guvernator.
   
Alişer Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a donat în aceeaşi perioadă 247 de milioane de dolari. Usmanov are o avere de 19,4 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.
   
"Abia în ultimii câţiva ani ultra-bogaţii ruşi au început să se gândească la ce pot face pentru ca lumea să devină mai bună. În trecut, actele caritabile erau făcute din vanitate, dar acum vedem unii filantropi serioşi", a declarat Edward Mermelstein, avocat din New York. El l-a ajutat pe miliardarul rus Viktor Vekselberg să repatrieze nişte clopote din perioada ţaristă de la Harvard University, la un cost de 10 milioane de dolari.
   
Dintre cei 15 miliardari ruşi analizaţi de Bloomberg, numai 10 au furnizat date privind donaţiile caritabile. Cei care au răspuns au averi cumulate de 127 miliarde de dolari şi au donat în total 1,3 miliarde de dolari în perioada 2010-2012, respectiv 1% din averile lor combinate.
   
Fundaţia Bill&Melinda Gates, care este finanţată de Gates, soţia lui şi Warren Buffett, a donat 6 miliarde de dolari în intervalul 2010-2011. Gates şi Buffett, cei mai bogaţi oameni din Statele Unite, au o avere cumulată de 124,8 miliarde de dolari.
   
Abramovici şi-a construit averea cumpărând unele dintre cele mai mari companii din Rusia la preţuri minime, în perioada preşedinţei Boris Elţân, după prăbuşirea comunismului. Din 1999, el a donat sau a investit peste 2,5 miliarde de dolari pentru construirea de şcoli, spitale şi infrastructură în Ciukotka.
   
Preşedintele Vladimir Putin a declarat în campania electorală prezidenţială de anul trecut că analizează introducerea unei taxe unice pentru investitorii care au cumpărat active de stat la preţuri incorecte, în anii ?90. Cea mai mare parte a averii lui Abramovici derivă din vânzarea Sibneft, companie petrolieră cumpărată cu 100 de milioane de dolari în 1996. După 10 ani, Abramovici a vândut compania grupului Gazprom, pentru 13 miliarde de dolari.
   
De la preluarea clubului de fotbal Chelsea în 2003, pentru 142 milioane de lire sterline (217 milioane dolari), Abramovici a cheltuit peste 1 miliard de dolari, iar echipa a câştigat trei titluri în Premier League. Anul trecut, Chelsea a devenit prima echipă din Londra care a câştigat Liga Campionilor.
   
Abramovici are proprietăţi în Londra, Cap D?Antibes pe riviera franceză, pe insula Saint-Barthelemy din Caraibe şi în Aspen, Colorado.
       
Miliardarii ruşi sunt solicitaţi deseori să ajute la finanţarea proiectelor considerate de Kremlin de importanţă naţională, precum Olimpiada de Iarnă şi Cupa Mondială.
   
Viktor Vekselberg, care a vândut în martie o participaţie de 12,5% la TNK BP, pentru circa 7 miliarde de dolari, a donat 160 de milioane de dolari în 2010-2012 şi s-a plasat astfel pe poziţia a treia.
   
Vladimir Potanin, cel mai mare acţionar şi director general al Norilsk Nickel, este pe locul patru, cu donaţii de 110 milioane dolari, majoritatea pentru instituţii educaţionale şi culturale.


×
Etichete: Roman Abramovici
x close