Sindicatele se aşteptau la o participare mai mare ca cea de la manifestaţia de sâmbăta trecută la Porto, marele oraş din nordul ţării, care a adunat aproximativ 30.000 de persoane conform estimărilor proprii.
"Dacă guvernul va continua pe acest drum, Portugalia se va scufunda", a declarat pentru AFP Joao Cruz, un lucrător feroviar în vârstă de 43 de ani care a pierdut în acest an două luni din salariul său de 1.000 de euro din cauza măsurilor de redresare bugetară.
"De această criză din Europa profită doar Germania, în timp ce ţări ca noi sunt abandonate propriului destin", se revolta de asemenea Susana Leal, o muncitoare în domeniul textilelor venită din provincie.
Făcând apel la mobilizarea "împotriva exploatării şi a sărăciei" CGTP se opune mai ales reformei codului muncii adoptată la începutul lunii mai de Parlament, care relaxează regulile privind concedierile şi programul şi elimină anumite zile libere de sărbători publice.
Prevăzută de planul de austeritate şi de reformă impus Portugaliei în schimbul unui împrumut de 78 de miliarde de euro acordat în mai 2011 de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, această reformă a primit sprijinul UGT, a doua grupare sindicală a ţării cu o abordare moderată, provocând divizarea mişcării sindicale portugheze.
Deşi ţara poate cunoaşte în acest an o recesiune de 3% din PIB, cu o rată record a şomajului de 15,5%, contestarea măsurilor de austeritate nu are în Portugalia aceeaşi amploare ca în Grecia sau Spania.
În Parlament, Partidul Comunist şi-a anunţat vineri intenţia de a depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Pedro Passos Coelho, prima după sosirea acestuia la putere acum un an. Însă textul care va fi dezbătut şi votat la 25 iunie nu are nici o şansă de a fi adoptat deoarece coaliţia guvernamentală dispune de o confortabilă majoritate parlamentară.