Antena 3 CNN Externe Mii de oameni ucişi în protestele din Myanmar

Mii de oameni ucişi în protestele din Myanmar

Mii de oameni ucişi în protestele din Myanmar
02 Oct 2007   •   08:05

Câteva mii de oameni ar fi fost ucişi în urma reprimării protestelor din Myanmar, fosta Birmanie. Sute de cadavre ale călugărilor budişti executaţi au fost aruncate în junglă. Aceste informaţii alarmante vin de la un fost ofiţer de informaţii al regimului militar birman, citat de cotidianul britanic "Daily Mail". În mai multe ţări ale lumii au continuat manifestaţiile de solidaritate cu poporul din Myanmar.

În cel mai mare oraş din Myanmar, Yangon, situaţia pare să revină la normal după intervenţia brutală a forţelor de securitate, care au pus capăt protestelor de masă de săptămâna trecută. Magazinele şi şcolile şi-au redeschis porţile, ca şi marile pagode budiste de unde au pornit marile manifestaţii împotriva regimului militar. Soldaţii rămân, însă, o prezenţă apăsătoare pe străzi.


Numărul exact al victimelor represiunii nu va fi cunoscut, poate, niciodată. Bilanţul oficial este de 13 morţi, dar un fost ofiţer birman, fugit peste graniţă, susţine că, de fapt, au fost ucişi mii de oameni. Ofiţerul conducea serviciile de informaţii din nordul oraşului Yangon. El afirmă că a dezertat atunci când i s-a ordonat să masacreze călugări budişti, iniţiatorii manifestaţiilor pentru democraţie.


Organizaţiile internaţionale şi refugiaţii confirmă că mii de călugări şi studenţi au fost arestaţi şi bătuţi cu sălbăticie. Mânăstirile budiste au fost golite şi devastate.

În mai multe ţări asiatice, dar şi în Marea Britanie şi la sediul ONU din New York, au avut loc ieri manifestaţii împotriva regimului din Myanmar. Uniunea Europeană a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să condamne represiunea din ultimele zile.  Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close