Reprezentanţii UE, FMI şi BCE se află la Atena pentru discuţii privind un nou program de sprijin de 130 de miliarde de euro.
Creditorii privaţi ai Greciei au avertizat pe de altă parte, luni, că guvernul elen trebuie să deblocheze urgent negocierile de reducere a datoriilor ţării pentru evitarea unui default necontrolat la sfârşitul lui martie, când ajung la maturitate obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.
Acordul cu creditorii privaţi pentru reducerea la jumătate a datoriilor Greciei către aceştia trebuie convenit înainte de al doilea program de sprijin din partea instituţiilor financiare internaţionale.
În lipsa acestui acord, UE şi FMI au avertizat că vor considera că datoriile Greciei nu intră pe un trend sustenabil şi nu vor mai ajuta statul elen.
Grecii de rând, afectaţi de majorările de taxe şi reducerea cheltuielilor bugetare, incluse în primul plan de salvare convenit în 2010, se tem că al doilea program va fi însoţit de noi măsuri de austeritate şi de reduceri ale salariilor.
"Vrem să plece. Împing ţara în prăpastie cu aceste măsuri. Vând Grecia", a declarat Yannis Tsalimoglou, un docher de 51 de ani al cărui salariu a scăzut cu 30% din cauza crizei.
Grecia a intrat în al cincilea an de recesiune provocată de austeritate, cu un şomaj care a atins 17,7% în trimestrul trei al anului trecut.