Antena 3 CNN Externe Mii de oameni au sărbătorit echinoxul de primăvară la piramidele din Mexic

Mii de oameni au sărbătorit echinoxul de primăvară la piramidele din Mexic

Mii de oameni au sărbătorit echinoxul de primăvară la piramidele din Mexic
22 Mar 2009   •   15:41

Mii de oameni au întâmpinat primele raze de soare ale primăverii pe marile piramide antice din Mexic. Ceremonia a devenit o tradiţie pentru cei convinşi că străvechile construcţii sunt binecuvântate cu o energie deosebită. Impunătoarele piramide de la Teotihuacan au fost ridicate cu aproape două milenii în urmă, de un popor despre care nu se mai ştie mare lucru.

Arheologii presupun că, dintre cele două piramide, cea mai mare era consacrată Soarelui, iar cealaltă - Lunii. Piramida Soarelui ar fi servit drept cadru al unor ritualuri magice în ziua echinocţiului de primăvară.

Ipotezele istoricilor se află la baza credinţei care atrage, la fiecare început de primăvară, mii de oameni convinşi că soarele echinoxului le va da puterea să străbată optimişti viitoarele 12 luni. Lor li se adaugă o mulţime de turişti veniţi doar din curiozitate sau din întâmplare. Cei mai stăruitori ajung la Teotihuacan încă dinaintea zorilor şi escaladează treptele abrupte ale marii piramide, pentru a fi cât mai aproape de soarele binefăcător.

Pelerinii şi turiştii pot asista, în aceste zile, şi la spectacole de dans şi muzică inspirate din vechea cultură indigenă. Şi, ca în orice mare centru turistic, nu lipsesc vânzătorii de suveniruri mai mult sau mai puţin autentice. Ieri,în doar câteva ore, la piramide au fost înregistraţi 12.000 de vizitatori.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close