Antena 3 CNN Externe Mii de manifestanţi de stânga protestează în Franța împotriva lui Emmanuel Macron: „Să demisioneze!"

Mii de manifestanţi de stânga protestează în Franța împotriva lui Emmanuel Macron: „Să demisioneze!"

protest stanga impotriva macron 7 septembrie 2024
Protest cu mii de manifestanţi de stânga în Franța împotriva lui Emmanuel Macron. Sursa foto: Profimedia Images
07 Sep 2024   •   21:17

Mii de alegători de stânga au manifestat sâmbătă în Franţa împotriva "loviturii de forţă" a preşedintelui Emmanuel Macron, care a numit în cele din urmă un prim-ministru de dreapta, Michel Barnier, la aproape două luni după alegerile legislative din iulie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Negarea democraţiei", "francezii nu au votat pentru aceasta", "(Macron) să demisioneze": indignarea, resentimentele şi mânia au dominat manifestaţiile de protest după numirea lui Michel Barnier (Les Républicains) într-o funcţie pe care Emmanuel Macron a refuzat-o pentru Lucie Castets, candidata Noului Front Popular (NFP), coaliţia de stânga care s-a clasat în frunte în alegerile legislative anticipate din iulie.

În toată Franţa au fost prevăzute aproximativ 150 de mobilizări, mitinguri care au fost organizate chiar înainte de desemnarea lui Michel Barnier, joi, după şaizeci de zile de suspans şi consultări.

Noul premier francez Michel Barnier a anunţat printre priorităţile sale "controlul fluxurilor migratorii cu măsuri concrete", revalorizarea muncii şi stoparea creşterii datoriilor Franţei, în primul său interviu acordat vineri seară postului de televiziune TF1, notează AFP.

Numirea sa a pus capăt la 60 de zile de suspans după alegerile legislative anticipate din iulie, care au avut ca rezultat o Adunare Naţională fragmentată în trei blocuri: stânga, centru-dreapta şi extremă dreapta.

Preşedinţia franceză a dat asigurări că alegerea lui Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, fost negociator şef al Uniunii Europene pentru Brexit, a fost dictată de capacitatea sa de a "uni cât mai mult posibil" într-un peisaj politic fragmentat.

×
Subiecte în articol: protest manifestanti Franta Emmanuel Macron
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close