Antena 3 CNN Externe Mii de fermieri au protestat la Londra. În fruntea lor a fost celebrul prezentator Jeremy Clarkson

Mii de fermieri au protestat la Londra. În fruntea lor a fost celebrul prezentator Jeremy Clarkson

Robert Kiss
1 minut de citit Publicat la 18:42 19 Noi 2024 Modificat la 18:42 19 Noi 2024
profimedia-0936374611
La protest a venit și Jeremy Clarkson, fostul prezentator Top Gear. Foto: Profimedia Images

Mii de fermieri au protestat marți în fața parlamentului Marii Britanii, unii venind cu tractoarele în centrul Londrei, pentru a cere renunțarea la o taxă pe moștenire despre care spun că va distruge fermele familiale și va amenința producția de alimente.

Măsura, numită „taxa pe tractoare” de critici și anunțată în bugetul noului guvern luna trecută, a atras o reacție furioasă din partea fermierilor care spun că Partidul Laburist de guvernământ nu înțelege comunitățile rurale.

Ce prevede taxa de moștenire pe care vrea să o introducă guvernul Marii Britanii

Din aprilie 2026, activele agricole moștenite în valoare de peste 1 milion de lire sterline, care anterior erau scutite de impozit, vor fi supuse impozitului de 20%.

Mulți fermieri susțin că, deși sunt bogați în active - de exemplu în ceea ce privește proprietățile și animalele lor - sunt săraci în numerar, iar schimbările ar însemna că ar trebui să vândă pentru a putea plăti impozitul, scrie BBC.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care scria „fără fermieri, fără hrană, fără viitor” și „Starmer the farmer harmer”, în referire la premierul Keir Starmer. Poliția a estimat că au participat aproximativ 10.000 de protestatari.

Jeremy Clarkson, fostul prezentator Top Gear, printre protestatari

La protest a venit și Jeremy Clarkson, fostul prezentator Top Gear, care a spus că mesajul său pentru guvern a fost: „Vă rog să renunțați la această taxă”.

Guvernul a spus că reformele vor viza doar fermele cele mai valoroase, contribuind în același timp la finanțarea serviciilor publice pe care se bazează comunitățile agricole.

Acesta a spus că modificarea impozitului ar afecta aproximativ 500 de ferme anual, iar impozitul stabilit fiind la jumătate din impozitul obișnuit de 40%, iar plata se poate face și în rate pe o perioadă de 10 ani. Dar fermierii spun că vor fi afectate mult mai multe ferme.

Fermierii spun că suferă deja de concurență neloială, deoarece produsele importate mai ieftin nu trebuie să respecte aceleași standarde de mediu, în timp ce veniturile lor au fost, de asemenea, restrânse din cauza supermarketurilor și afectate de schimbările climatice.

Citește și „Vrem să provocăm haos şi o penurie alimentară”. Fermierii francezi au blocat la graniță TIR-urile cu marfă care vin din Spania

×
x close