Antena 3 CNN Externe Mii de britanici de extremă dreapta au protestat în Londra în favoarea unui agitator anti-imigrație. Cine este Tommy Robinson

Mii de britanici de extremă dreapta au protestat în Londra în favoarea unui agitator anti-imigrație. Cine este Tommy Robinson

Protestatari cu steaguri ale Angliei, Scoției și Marii Britanii.
Marşul a fost plasat sub măsuri stricte de supraveghere. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    26 Oct 2024   •   19:28

Mii de manifestanţi de extremă dreapta au defilat, sâmbătă, în centrul Londrei pentru a cere o înăsprire a politicii de imigraţie şi pentru a-l susţine pe influentul agitator Tommy Robinson, un personaj plasat în detenţie în urmă cu o zi în Marea Britanie pentru că a instigat revolte împotriva guvernului britanic, relatează AFP, citată de Agerpres.

Plecată din gara Victoria, mulțimea formată, în cea mai mare parte, din bărbaţi a ajuns în Piaţa Parlamentului într-o mare de drapele ale Angliei și Marii Britanii şi intonând pentru „gloria lui Tommy”, a cărui eliberare au cerut-o.

Marşul, prevăzut înainte de detenţia lui Robinson, a fost plasat sub măsuri stricte de supraveghere, zeci de poliţişti fiind postaţi de-a lungul traseului şi în jurul pieţei unde avea loc un concert.

Unii participanţi la cortegiu au defilat cu pancarte ostile prim-ministrului laburist, Keir Starmer, alţii cu drapele israeliene,  cu bannere „Donald Trump 2024” sau ale partidului Reform UK, partidul pro-Brexit al lui Nigel Farage.

Militanţii au cerut întoarcerea la proiectul de expulzare a migranţilor în Rwanda, abandonat de laburişti la venirea lor la putere în iulie, şi au mai cerut ca guvernul să facă să înceteze sosirile de bărci cu migranţi pe coastele Angliei.

Tommy Robinson, de 41 de ani, agitator de extremă dreapta cunoscut de multă vreme, a fost acuzat de autorităţile britanice că a instigat, în această vară, cele mai ample revolte pe care le-a cunoscut Regatul Unit în ultimii zece ani.

Revoltele au izbucnit în iulie după decesul a trei fetiţe într-un atac cu cuţitul la Southport (în nord-vestul Angliei), iar cofondatorul „Ligii Engleze de Apărare” (EDL) a demonstrat amploarea influenţei sale pe reţelele sociale.

Vineri, bărbatul - pe numele său real Stephen Yaxley-Lennon - a fost plasat în detenţie înaintea audierii sale luni în faţa unui tribunal din Londra.

El este acuzat că a încălcat un ordin din 2021 prin care Înalta Curte i-a interzis să repete afirmaţii defăimătoare despre un refugiat sirian, care câştigase un proces împotriva sa.

O contra-manifestaţie era organizată, tot sâmbătă, de organizația Stand Up to Racism, reunind sindicate şi ONG-uri, pentru ceea ce au anunţat că va fi o „mare demonstraţie antifascistă”, ce urma să se încheie tot în apropierea Pieţei Parlamentului.

Poliţia a blocat complet căile de acces pentru a evita ca militanţii celor două proteste să se intersecteze.

×
Parteneri
x close