Antena 3 CNN Externe Mihail Gorbaciov îl ATACĂ VIRULENT pe Vladimir Putin

Mihail Gorbaciov îl ATACĂ VIRULENT pe Vladimir Putin

Mihail Gorbaciov îl ATACĂ VIRULENT pe Vladimir Putin
07 Mar 2013   •   13:22

Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a criticat în termeni duri noile legi promulgate în Rusia şi le cataloghează ca fiind "atacuri împotriva drepturilor cetăţeneşti".

Într-un interviu acordat postului BBC, Gorbaciov l-a sfătuit pe Vladimir Putin "să nu-i fie frică de propriul său popor" şi l-a criticat pe actualul lider de la Kremlin pentru că s-a înconjurat de "hoţi şi oficiali corupţi".

Mihail Gorbaciov a făcut referire la pachetul legislativ ce prevede amenzi usturătoare pentru protestele organizate fără autorizare, pentru calomnierea oficialilor şi pentru lărgirea spectrului ce include trădarea. De asemenea, Gorbaciov a sancţionat cenzura şi restricţionarea unor siteuri de internet.

În ianuarie, un comitet internaţional de supraveghere a Drepturilor Omului l-a acuzat pe Vladimir Putin că a provocat "criza politică cea mai acută din Rusia, în era postsovietică", după ce a câştigat al treilea mandat de preşedinte, în mai 2012.
Acelaşi organism a evidenţiat faptul că mai mulţi lideri din opoziţia rusă au fost arestaţi în urma protestelor anti-guvernamentale, izbucnite în decembrie 2011, în cele mai mari oraşe din ţară.

Mihail Sergheevici Gorbaciov, în vârstă de 82 de ani şi cu o sănătate precară, consideră că este încă îndreptăţit să-şi exprime opinia despre ceea ce se întâmplă în Rusia.

"L-am criticat deseori public. De multe ori îşi pierde cumpătul. Ţin minte că a spus că ar trebui să am limba mai scurtă (...) Am impresia că este foarte nervos şi îngrijorat. Lucrurile nu merg cum ar trebui şi el ştie asta. Ar trebui să-şi schimbe stilul şi să facă ajustări regimului", a adăugat fostul lider suprem al URSS.

În ciuda acestor aspecte, Gorbaciov crede că anturajul lui Putin este de "invidiat", atâta vreme cât îl menţine la putere şi reduce riscul unei lovituri de stat sau al unei rebeliuni.

"Anturajul său este cel mai potrivit pentru el (n.r.Putin). Şi-a ales oamenii care muncesc exact după dorinţa lui. Chiar şi cele mai apropiate personaje din jurul său sunt oficiali corupţi şi hoţi. Dacă nu se schimbă nimic, în această privinţă, Rusia va continua să se deplaseze în derivă, ca o bucată de gheaţă care pluteşte în Oceanul Arctic", a mai spus Gorbaciov.

Mihail Sergheevici Gorbaciov nu este nici el imun în faţa criticilor. Foarte mulţi ruşi îl consideră responsabil pentru prăbuşirea regimului sovietic, odinioară considerat o superputere mondială.

Răspunde însă cu fermitate: "Sunt deseori acuzat că am cedat Europa Centrală şi de Est. Dar cui am cedat-o? Am dat Polonia, spre exemplu, înapoi polonezilor. Aparţine cumva altcuiva?!"

Fost conducător al URSS, Gorbaciov l-a sprijinit pe Vladimir Putin în primul mandat de la Kremlin, dar relaţiile dintre cei doi s-au răcit treptat. Ei îşi vorbesc foarte rar şi n-au mai avut un dialog direct de mai bine de un an.

×
Subiecte în articol: URSS
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close