Fridman (foto) susține că sancțiunile nu-l vor descuraja pe Putin să continue invazia în Ucraina.
"Dacă responsabilii din Uniunea Europeană își închipuie că, în contextul sancțiunilor, eu l-aș putea aborda pe Putin pentru a-i cere să oprească războiul și (ei) consideră că metoda asta ar funcționa, mi-e teamă că avem mari probleme", a spus Fridman, conform BBC, care citează Bloomberg.
"Înseamnă că cei care iau astfel de decizii (referitoare la sancțiuni, n.r.) nu înțeleg nimic cu privire la felul în care funcționează Rusia iar asta se poate dovedi periculos în viitor", a adăugat el.
Fridman a fost el însuși supus sancțiunilor de către autoritățile din Regatul Unit și Uniunea Europeană. El estimează că este improbabil ca vreo persoană din cercul președintelui rus să discute cu acesta despre sfârșitul războiului.
"Distanța - în termeni de putere - dintre Putin și oricine altcineva este ca distanța dintre Pământ și Univers. A-i spune lui Putin ceva contra războiului ar fi un fel de sinucidere", a explicat omul de afaceri.
Născut la 21 aprilie 1964, Mihail Maratovici Fridman este un oligarh rus de origine ucraineană care deține și cetățenia israeliană. Este co-fondatorul Alfa-Group, un conglomerat multinațional.
Potrivit Forbes, a fost al șaptelea cel mai bogat rus în 2017, coborând pe locul 11 în 2020.
În 1991 a fondat Alfa Bank, una dintre cele mai mari bănci private din Rusia.
În afara similarității de nume, banca fondată de Fridman nu are nimic în comun cu Alpha Bank din România.
Aceasta din urmă este subsidiara celei de-a doua bănci, ca mărime, din Grecia.