Antena 3 CNN Externe Mihai Gâdea dezvăluie culisele alegerilor din SUA: „Veți vedea cel mai mare spectacol politic al planetei”

Mihai Gâdea dezvăluie culisele alegerilor din SUA: „Veți vedea cel mai mare spectacol politic al planetei”

7 minute de citit Publicat la 00:01 05 Noi 2024 Modificat la 00:14 05 Noi 2024
mihai gadea trasnmisiune new york de la trump tower
Competiția Harris vs Trump din principalele puncte strategice americane se vede în direct la Antena 3 CNN. Sursa foto. Antena 3 CNN

Jurnalistul Mihai Gâdea a explicat, luni, într-o corespondență specială din New York, miza uriașă a competiției dintre Donald Trump şi Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA, competiție care depășește granițele americane, având implicații majore pentru România, Europa și stabilitatea globală, în special în contextul războiului din Ucraina. Cu sondaje extrem de strânse între Donald Trump și Kamala Harris, echipele Antena 3 CNN aflate acum în New York, Washington, Mar-a-Lago, Florida, Pennsylvania şi Carolina de Nord vor transmite în direct acest eveniment istoric din principalele puncte strategice americane.

„Suntem în fața clădirii Trump Tower din New York, clădirea emblematică a familiei Trump, aici unde își au locul sediile principale ale firmelor domnului Trump. Și cred că în momentul de față este foarte important să vedem care este atmosfera la alegerile care probabil ar putea să bată toate recordurile.

Antena 3 CNN vă oferă în aceste zile o acoperire așa cum nu s-a întâmplat niciodată pentru România, pentru că această competiție electorală are un efect major nu doar asupra Statelor Unite, ci și asupra României și asupra regiunii noastre, care știm că în această perioadă are un război extrem de important al Rusiei în Ucraina.

De ce această competiție este numită istorică, fără precedent și de ce această dinamică a acestor alegeri este una așa cum nu s-a văzut niciodată.

De la momentul în care a existat acea confruntare între Donald Trump și Joe Biden în Atlanta, confruntare pe care Antena 3 CNN a transmis-o în direct, ne aducem aminte tot ce s-a întâmplat a fost dincolo de orice fel de imaginație.

Președintele în funcție a fost obligat să se retragă pentru că partidul său a făcut o presiune uriașă asupra sa să o lase să candideze pe vicepreședinta Kamala Harris. După intrarea în competiție a doamnei Harris, s-a întâmplat ca în sondajele de opinie Donald Trump să fie depășit de vicepreședintele american, ceea ce părea incredibil. La confruntarea din Atlanta, Donald Trump era pe primul loc detașat și era sigur de faptul că va obține această victorie.

În ultimele 2 săptămâni, Kamala Harris a scăzut în sondajele de opinie. Însă ceea ce se întâmplă în aceste zile este, cum spun americanii, un come-back extrem de important, spectaculos. În clipa aceasta, toate sondajele de opinie spun că diferența este prea mică pentru a spune care este câștigătorul.

Mari analiști americani, oameni care au reușit în trecut să spună cine va învinge în competițiile electorale, de data aceasta e o anumită distanță și spun este imposibil să spunem în clipa aceasta cine ar putea să învingă. Am să vă ofer ultimele cifre, cifrele care în momentul de față sigur sunt extrem de strânse, dar ar putea să indice câștigătorul. Dar ce mi se pare extrem de important în această competiție este modul în care fiecare tabără încearcă să convingă.

Strategiile contrastante ale candidaților: Harris vs. Trump

Dacă doamna Harris încearcă să transforme aceste alegeri în pro și anti-Trump, încercând să aducă aminte de toate păcatele trecutului domnului Trump, încercând să mobilizeze acel electorat care în urmă cu 3,5 ani au reușit să îl facă pe Joe Biden președinte, şi Trump, ne aducem aminte, a pierdut la momentul respectiv.

Ei bine, Donald Trump merge în acest moment extrem de mult pe lucrurile care îl avantajează, și anume vine și vorbește spre faptul că țara merge într-o direcție greșită, așa cum spun peste 70% din americani, vorbește despre imigrație, despre economie, acolo unde în sondajele de opinie este mai bine perceput decât vicepreședintele Harris.

Să ne uităm însă în momentul de față la ceea ce încearcă și doamna Harris să transmită electoratului. Vorbește spre avort, încearcă să mobilizeze electoratul feminin împotriva lui Donald Trump și a poziției Partidului Republican cu privire la această temă. Donald Trump mizează împreună cu vicepreședintele JD Vance, pe faptul că bărbații tineri ar putea să facă diferența.

Mergând de exemplu la podcastului Joe Rogan, un podcast care are multe milioane de privitori, în mare parte dintre ei bărbați, iar WJS spunea în aceste zile că acești bărbați tineri, dacă vor ieși la vot, ar putea să facă diferență.

Harris vs. Trump: Bătălia pentru voturi în statele cheie

Ne uităm în momentul de față la cel mai proaspăt sondaj de opinie care a apărut în această dimineață și el ne arată că în statele cheie care sunt acelea în care se votează ba cu republicanii, ba cu democrații În Arizona, de exemplu, în ultimul sondaj care este publicat de Emerson College, Donald Trump este la o distanță extrem de mică de  Kamala Harris are 50% iar Harris are 48%

În Georgia, Trump are 50% iar Harris 49%. Desigur că este în marja de eroare și orice se poate întâmpla în Michigan, un sat foarte important acolo unde se află populație musulmană, o populație care de asemenea ar putea să încline balanța într-o direcție sau alta.

Donald Trump vorbește în permanență despre faptul că el va fi președintele păcii, că el este cel care va aduce pace în Orientul Mijlociu și în alte zone în care se află populație musulmană. Aici însă, doamna Harris are un avantaj de două procente 50% la 48%. Ne uităm într-un alt sat important, în Nevada, acolo unde era clar până acum că Donald Trump va câștiga, însă ultimul sondaj de opinie ne arată o egalitate 48% la 48%. În Carolina de Nord este din nou egalitate 48% la 48%.

Dacă ne uităm de asemenea Pennsylvania, avem 49% la 48% în favoarea lui Donald Trump, iar acest stat este unul care ar putea să încline definitiv balanța. Cine va câștiga Pennsylvania este foarte posibil, de fapt, să câștige aceste alegeri.

Statul Pennsylvania are un număr mare de electori, iar în final va conta până la urmă modul în care electorii din fiecare stat vor vota în urma votului popular din fiecare stat.

Războiul din Ucraina, un punct central în viziunea celor doi candidați la președinția SUA

E mult prea important ceea ce se întâmplă în momentul de față în Statele Unite pentru a nu acorda o atenție sporită, așa cum postul nostru de televiziune face în aceste zile. Motiv pentru care echipele noastre se află în toate punctele cheie. Aceste alegeri vor fi acoperite pentru publicul din România, pentru că ele au consecințe majore, absolut majore, asupra României, asupra regiunii noastre, asupra Europei. Domnul Trump și doamna Harris au viziuni diferite asupra războiului din Ucraina, de exemplu.

Au viziuni diferite asupra modului în care vechea Europă și noua Europă ar trebui să fie stimulate sau, dimpotrivă, de către Statele Unite. Așadar, în zilele următoare, pentru că ne așteptăm să fie mai multe zile în care atenția pentru alegerile americane, care de data aceasta mult, spun că nu se vor tranșa marți seară.

Mulți spun că, de fapt, am putea să avem mai multe zile în care se vor cere renumărări, în care vor ajunge cu listele electorale și cu procesul electoral în instanțe. Deci este posibil ca nu mâine să știm cine este câștigătorul.

Harris vs. Trump: Echipele Antena 3 CNN, în direct din punctele critice

Sigur că orice se poate întâmpla, dar noi am înțeles că ar trebui în momentul de față să acoperim acest eveniment, așa cum nu s-a întâmplat niciodată pentru România, niciodată pentru publicul care trăiește în România sau românii din afara granițelor țării. Ana Maria Roman și Sergiu Cora se află în Washington, acolo unde este sediul de campanie al doamnei Harris.

Foarte important ce se va întâmpla în Florida, acolo unde președintele Trump va aștepta la Mar-a-lago, rezultatul alegerilor se află acolo Sabrina Preda, împreună cu Mihai Dină și sigur, ne uităm cu multă atenție la statele cheie.

Ne uităm la Pennsylvania, acolo unde Camelia Ureche, corespondentul nostru, ne va oferi informațiile de ultimă oră. În Carolina de Nord, un alt swing state va fi Alina Anghel, colega noastră specializată pe politică externă.

Rolul SUA în viitorul politic al Europei și Asiei

În orele următoare veți vedea cel mai mare spectacol politic al planetei și, așa cum arată toate sondajele de opinie, toate analizele, totul este posibil.

Cine va fi președintele Statele Unite, cine va fi liderul lumii libere, cine va fi cel care va decide lucruri extrem de importante pentru omenire, cum este războiul din Ucraina, cum este, de exemplu, situația din Orientul Mijlociu extrem de complicată, cum ar putea să fie conflictul dintre China și Taiwan, China fiind din ce în ce mai agresivă la adresa Taiwanului și plutește această temere majoră că ar putea să invadeze Taiwanul. Cred că toată lumea înțelege în momentul de față că pentru noi, pentru România, viitorul politic al Statelor Unite este unul major, motiv pentru care urmăriți Antena 3, CNN.

×
x close