Antena 3 CNN Externe Mihai Gâdea, transmisiune specială de la New York. Ce efect are asupra SUA tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump

Mihai Gâdea, transmisiune specială de la New York. Ce efect are asupra SUA tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump

6 minute de citit Publicat la 23:25 14 Iul 2024 Modificat la 17:17 16 Iul 2024
Mihai G?dea
Mihai Gâdea, analiza tentativei de asasinat a lui Trump. Sursa foto: Captură Antena 3 CNN

Aflat la New York, Mihai Gâdea, CEO Antena 3 CNN, a comentat alături de Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România, impactul tentativei de asasinat a lui Donald Trump asupra alegerilor prezidențiale din SUA, din noiembrie.

"În față la Trump Tower a fost un moment extrem de tensionat. Au venit susținătorii lui Donald Trump și unul dintre ei a devenit recalcitrant, intrând în conflict cu poliția. Este plin de poliție, de ofițeri de poliție care sunt îmbrăcați în uniforme. Sunt multe alte forțe de ordine de la Secret Service și de la alte instituții, probabil care sunt civili.

Momentul este de o tensiune cum probabil ne putem imagina, indiferent că ești în America sau în România. Îți poți imagina ce înseamnă o astfel de tentativă de asasinat, pentru că FBI-ul o numește în mod clar o tentativă de asasinat, iar Secret Service în momentul de față este sub atac pentru că a fost posibil așa ceva, pentru că nu și-au făcut temele foarte bine, ci dimpotrivă.

Întrebarea este cum de a fost posibil așa ceva? Cum a fost posibil în America de astăzi, așa ceva? Din 1981 n-a mai existat așa ceva, pentru că astăzi, Secret Service, instituția care se ocupă de protecția demnitarilor oficialilor, are o serie întreagă de elemente de tehnică, tocmai ca așa ceva să nu se întâmple.

Ei bine, iată că s-a întâmplat din nou și sigur că în momentul de față există, în mod special în tabăra republicană, o furie așa cum rar poți să vezi la adresa Secret Service, la adresa administrației Biden.

Mike Johnson, preşedintele congresului, cel care ocupă această funcție de vârf de reprezentare a Congresului, vine și spune că vinovați pentru ceea ce se întâmplă în momentul de față sunt democrații pentru retorica lor, pentru faptul că au adus societatea americană, au inflamat-o, atât de mult.

Același lucru spune și un senator Vance, care este pe lista scurtă a președintelui Trump pentru a fi desemnat vicepreședinte. Tensiunea este fără precedent. Nu s-a pomenit în istoria recentă a Statelor Unite o aşa tensiune, cu toate că America a văzut tensiuni majore în ultima vreme.

În momentul de față, mai mulți lideri republicani vorbesc despre faptul că democrații sunt vinovați, despre Donald Trump că este un dictator fascist care dacă se întoarce, distruge democrația. În momentul de față, în tabăra republicană este o retorică, chiar dacă ea încearcă să regăsească echilibrul. Se țintește către administrația Biden și către democrati, spunând că sunt vinovați că s-a ajuns în punctul acesta cu retorica lor.

Care sunt implicațiile politice a ceea ce s-a întâmplat aici? Faptele le știm. Speculațiile încep să apară, însă ce se va întâmpla? Au fost de-a lungul istoriei Statelor Unite mai multe asasinate și tentative de asasinat de la Abraham Linon, care a fost asasinat într-un teatru în Washington. Au fost nenumărate tentative, unele care au reușit.

Cea mai cunoscută din generația noastră este cea a lui Kennedy, dar după Kennedy a fost Bobby Kennedy, fratele său, care și el a fost asasinat. Şi a fost o perioadă lungă de la asasinarea lui Kennedy până la tentativa de asasinare a lui Reagan, considerată una dintre cele mai violente din istoria Statelor Unite.

Iar liderii republicani spuneau că există riscul ca America să se întoarcă în acea perioadă, într-o perioadă tulbure, într-o perioadă în care violența în zona politică era la ea acasă.

Haideți să luăm cele mai importante comentarii pentru a înțelege care sunt implicațiile politice. BBC-ul, de exemplu, spune că ceea ce s-a întâmplat schimbă complet soarta politică a acestei campanii electorale. Reuters vine și aduce aminte de faptul că Ronald Reagan, în momentul în care a avut acea tentativă de asasinare în 1981 a crescut cu 22 de puncte procentuale. Ce se va întâmpla cu Trump?

Tabăra democrată este într-un haos, este într-o divizare totală. Unii care-i cer lui Joe Biden să nu mai candideze, alții care vin și spun că, de fapt, ar trebui să candideze, iar de câteva săptămâni Joe Biden a fost sub un atac fără precedent.

Presa de stânga, cea care este până la urmă susținătoare a Partidului Democrat al lui Joe Biden, a cerut în clar ca Joe Biden să se retragă. În momentul acesta în care vine și această tentativă de asasinare al președintelui Trump e limpede că în tabăra democrată haosul crește în mod exponențial, pentru că toată lumea înțelege până la urmă că ceea ce s-a întâmplat cu Trump în eroizează. 

Comentatorii republicani, pentru că bătălia nu este doar pentru baza republicană, ci și pentru independenți, vin și spun în momentul de față că președintele Trump a gestionat în moment în care era ținta unui asasinat, mai bine și cu mai multă vitalitate decât președintele Biden, gestionează momentele de confort.

Deci, în momentul de față, cumva, toate aceste lucruri din ultimele săptămâni sunt din nou folosite împotriva președintelui Biden. Strategul principal al Partidului Republican spune că pumnul ridicat va fi elementul fundamental ca imagine al convenției republicane care începe mâine în Milwaukee. Se așteaptă ca unitatea partidului și unitatea republicanilor din jurului lui Donald Trump să fie fără precedent, iar această unitate să-l propulseze pe președintele Trump către un nou mandat. Sigur, e de urmărit ceea ce se întâmplă", a spus Mihai Gâdea într-o transmisiune specială Antena 3 CNN de la New York.

Adrian Zuckerman: "Lumea s-a săturat de incompetența administrației Biden"

Întrebat cum a fost posibil o asemenea tentativă de asasinat, Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România, a spus: 

"Echipa președintelui Trump a cerut de mult timp mai mulți oameni de protecție de la Secret Service şi nu i s-a dat. Echipa de protecţie a preşedintelui Trump este cea mai mică din istoria președinților care sunt în viaţă. Este ceva de necrezut. 

Apoi să ai o clădire la aproximativ 150 de metri de platforma de unde el a vorbit, într-o câmpie cu 15.000- 20.000 de oameni fără această clădire să fie securizată. Ori e incompetență. Și am văzut ultimii trei ani şi jumătate ani din păcate că e o incompetență groaznică la administrația Biden. Și așa că sper ca asta să fie numai un lucru de incompetență și nu un lucru intenționat. (...)

Eu sper să nu crească violența. Majoritatea de oameni în America sunt oameni centriști. Sunt oameni muncitori, cu respect pentru lege, care vor să aibă o viață mai bună. Ce vedem la televizor sunt progresiști acești numiți wow, acești liberali care au luat, au preluat conducerea partidului democratic și din fericire, în opinia mea, nu sunt o majoritate.

Eu cred că președintele Trump o să devină noul președintele Trump în noiembrie la alegeri cu o majoritate foarte mare. Pentru că lumea s-a săturat de incompetența administrației Biden în lucruri domestice. Și americanii s-au săturat de acea incompetență. În opinia mea, poporul american s-a săturat, a spus Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite în România. 

Întregul interviu poate fi urmărit, pe larg, în videoul de mai jos:

×
x close