Anunțul a fost făcut de ministerul polonez al apărării, care a distribuit și imagini cu capturarea grupului.
Conform sursei citate, migranții ar fi fost ajutați de forțele belaruse, care ar fi întreprins o operațiune de recunoaștere și apoi, "cel mai probabil", au distrus gardul de sârmă ghimpată întins de-a lungul frontierei.
"Indivizi din Belarus au încercat azi noapte să treacă granița ilegal în zona localității Dubicze Cerkiewne. Aproximativ 100 de migranți au fost reținuți de forțele poloneze", precizează textul care însoțește clipul distribuit pe Twitter.
În imagini se văd, într-adevăr, soldați polonezi care înconjoară un grup mare de oameni într-o zonă împădurită, în apropierea barierei de sârmă ghimpată.
Dziś w nocy doszło do inspirowanej przez Białorusinów próby nielegalnego przekroczenia granicy w Dubiczach Cerkiewnych. Grupa około 100 migrantów została zatrzymana przez polskie służby. pic.twitter.com/U5euWpufiL
— Ministerstwo Obrony Narodowej ?? (@MON_GOV_PL) November 18, 2021
Acest nou incident vine la două zile după violențele de marți, în care migranții au luat cu asalt punctul de trecere a frontierei de la Kuznica-Bruzgi și au rănit mai mulți militari polonezi.
Ei au fost respinși cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.
De asemenea, noul incident vine la câteva ore după ce cancelarul german Angela Merkel și liderul belarus Aleksandr Lukașenko au avut o nouă convorbire telefonică pe tema crizei migranților.
Merkel și Lukașenko au discutat iar la telefon
Cancelarul german Angela Merkel și președintele belarus Aleksandr Lukaşenko au căzut de acord cu privire la începerea unor negocieri la nivel european pentru a soluționa criza migranților, care se desfășoară de mai multe luni la frontiera dintre Uniunea Europeană şi Belarus.
Anunțul a fost făcut miercuri seară agenția de presă de stat din Belarus, BELTA, citată de AFP, notează Agerpres.
Conform sursei citate, liderii german și belarus au avut, miercuri, o nouă convorbire telefonică, după cea de luni, care a precedat tentativa migranților de a forța granița în teritoriul polonez.
Merkel, aflată la final de mandat, și Lukașenko au căzut de acord că ''problema, în ansamblul său, este de nivelul relațiilor dintre Belarus și UE și că responsabili desemnați de fiecare dintre părți vor întreprinde imediat negocieri'', a indicat biroul de presă al președinției belaruse.
Varșovia spune că nu acceptă înțelegeri cu Belarus "peste capul său"
Luni, Merkel şi Lukaşenko au discutat despre asistența umanitară pentru migranții blocați la frontiera dintre Uniunea Europeană şi Belarus.
A fost o convorbire calificată drept "rară" de presa internațională și care a venit după decizia politică a Bruxellesului, de extindere a sancțiunilor față de autoritățile de la Minsk.
Însă Varșovia nu a reacționat pozitiv la aceste demersuri.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri că țara sa "nu va accepta niciun fel de pact cu Belarus în numele său şi fără participarea sa".
Uniunea Europeană îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea unei operațiuni masive de aducere de migranți la frontiera dintre Belarus şi Polonia, drept represalii pentru sancțiunile instituite de Bruxelles la adresa regimului autoritar de la Minsk.
Presa internațională a relatat că autoritățile din Belarus aduc în țară migranți proveniți mai ales din Irak, dar și din Afganistan, Congo și Camerun.
Regimul de la Minsk respinge acuzațiile.