Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care Ucraina nu va primi MiG-uri cu care să lupte împotriva Rusiei

Motivul pentru care Ucraina nu va primi MiG-uri cu care să lupte împotriva Rusiei

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:07 09 Mar 2022 Modificat la 13:32 09 Mar 2022
mig-29
Sursa foto: hepta

Această evoluție vine în contextul în care Washingtonul caută să accelereze livrările de arme spre Ucraina.

Însă Pentagonul a transmis că perspectiva ca aparate de luptă să zboare din teritoriul NATO în zona de război determină îngrijorări serioase în toate statele membre.

NATO a transmis în mod repetat că nu dorește un conflict direct cu Rusia iar secretarul general, Jens Stoltenberg, a subliniat eforturile aliaților de a evita orice acțiuni care ar putea fi interpretate de Rusia drept agresiune.

De asemenea, Departamentul american al Apărării a spus că declarația președintelui Biden - conform căruia SUA nu vor trimite trupe combatante în Ucraina - se aplică militarilor aflați atât la sol, cât și în aer.

Pentagonul pune la îndoială motivele Poloniei

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că, pentru SUA nu este clar motivul de fond pentru care Polonia a avansat ideea trimiteri în Germania a aparatelor MiG-29.

"Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu alți aliați asupra acestei chestiuni și a dificultăților logistice pe care le implică, dar nu credem că propunerea Poloniei este sustenabilă", a spus Kirby.

Ministerul de externe de la Varșovia a anunțat, marți, că armata acestei țări este gata să trimită aparatele MiG-29 la baza Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite.

Autoritățile poloneze au cerut, de asemenea, altor state NATO care au astfel de avioane de luptă să procedeze similar.

O propunere nediscutată înainte cu SUA e o propunere sortită eșecului

Subsecretarul de stat american pentru probleme politice, Victoria Nuland, a recunoscut, într-o audiere în Senat, că propunerea Poloniei a luat SUA prin surprindere.

"Din câte știu, nu s-au consultat anterior cu noi în privința punerii avioanelor la dispoziția SUA. Cred că a fost o mișcare-surpriză a Poloniei", a declarat Nuland.

Acest impas naște îndoieli în legătură cu soarta cererii făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski statelor europene, de a furniza țării sale avioane de luptă.

Mai mulți membri ai Congresului au făcut presiuni asupra administrației Biden să faciliteze transferul de aeronave.

Mișcarea Poloniei arată că vrea - ca și NATO, în ansamblul său - să evite să fie parte în conflictul din Ucraina.

Kremlin: "Propunerea Poloniei, un scenariu periculos"

Varșovia a furnizat Kievului armament defensiv, dar a precizat că nu va trimite avioane de luptă, pentru că nu participă direct la conflictul dintre Rusia și Ucraina. 

Ministerul rus al Apărării a avertizat că țările care își pun la dispoziția Ucrainei aerodromurile în vederea unor atacuri asupra trupelor ruse vor fi considerate a fi intrat deja în conflictul armat.

De asemenea, Kremlinul a comentat în mod special asupra propunerii Poloniei de a oferi aparate MiG-29 Ucrainei prin intermediul bazei de la Ramstein, spunând că aceasta ar putea duce la "un scenariu periculos".

Armata SUA a anunțat că își va repoziționa două baterii de rachete Patriot în Polonia, pentru a contracara amenințările asupra teritoriului NATO.

×
x close