Antena 3 CNN Externe Microsoft, în fața unei amenzi de zeci de miliarde de euro în Uniunea Europeană: oficialii UE au decis că gigantul IT a încălcat legislația antitrust

Microsoft, în fața unei amenzi de zeci de miliarde de euro în Uniunea Europeană: oficialii UE au decis că gigantul IT a încălcat legislația antitrust

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 15:04 25 Iun 2024 Modificat la 15:06 25 Iun 2024
Microsoft sigla hepta DPA Images
Sigla Microsoft. Sursă foto: hepta / DPA Images / Michael Kappeler

Microsoft a încălcat legislația antitrust a Uniunii Europene prin gruparea aplicației Teams împreună cu alte aplicații populare pentru companii, relatează CNN, care citează în acest sens oficiali ai blocului comunitar.

Este cea mai recentă problemă juridică a multinaționalei din Redmond, Washington, în relația cu Uniunea.

Concluziile preliminare ale investigației UE riscă să aducă Microsoft o amendă de până la 10% din veniturile globale ale companiei.

Acestea au totalizat 211 miliarde de dolari în ultimul an financiar.

Anunțul de marți vine la o zi după ce autoritățile de reglementare din UE au acuzat compania Apple că a încălcat Legea privind piețele digitale, un text ce a obligat la schimbări majore pe platformele tehnologice dominante după intrarea sa în vigoare, în luna martie.

Apple, care s-a declarat nevinovată, riscă, la rândul său, o amendă uriașă dacă acuzațiile sunt confirmate oficial.

Cum s-a ajuns la acuzațiile la adresa Microsoft

În urmă cu aproape un an, Comisia Europeană a deschis o investigație privind practicile Microsoft în materie de software, ca urmare a unei plângeri depuse în 2020 de platforma de mesagerie în cloud Slack.

Slack este deținută în prezent de Salesforce.

Potrivit Slack, Microsoft a acordat Teams - care oferă, la rândul său, servicii de mesagerie, apeluri și conferințe video - un avantaj neloial, prin includerea automată în pachetul Office.

"Suntem îngrijorați de faptul că Microsoft ar putea oferi propriului său produs de comunicare Teams un avantaj nejustificat față de concurenți, prin legarea acestuia de suitele sale populare de productivitate pentru întreprinderi", a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență.

"Menținerea competiției pentru instrumentele de comunicare și colaborare la distanță este esențială, deoarece stimulează, de asemenea, inovarea pe aceste piețe. Dacă se confirmă, comportamentul Microsoft ar fi ilegal, în conformitate cu normele noastre de concurență", a adăugat Vestager.

CNN precizează că a contactat, marți, Microsoft, în legătură cu acuzațiile de încălcare a legislației antitrust.

×
TOP articole
x close