Cineaştii Michael Moore (foto) şi Oliver Stone şi actorii Danny Glover şi Bill Maher se numără printre personalităţile proeminente de la Hollywood care au semnat o petiţie prin care au solicitat statului Ecuador să accepte cererea de azil politic a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.
Potrivit publicaţiei The Hollywood Reporter, printre semnatarii acestei petiţii se află şi scriitoarea americană Naomi Wolf, al cărei tată, Leonard Wolf, s-a născut în România.
Petiţia a fost înmânată de reprezentanţii grupului Just Foreign Policy ambasadei Ecuadorului din Londra, unde Julian Assange s-a refugiat săptămâna trecută.
Potrivit grupului Just Foreign Policy, petiţia a fost semnată de peste 4.000 de americani care solicită preşedintelui din Ecuador, Rafael Correa, să aprobe cererea de azil politic semnată de Assange.
Julian Assange, care este cetăţean australian, s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra săptămâna trecută, încercând să evite astfel extrădarea sa în Suedia.
Australianul în vârstă de 40 de ani, care se consideră victima unui complot, a fost arestat în decembrie 2010, la Londra, în virtutea unui mandat emis de Suedia în cadrul unei anchete privind violul şi agresiunea sexuală presupusă a două suedeze.
WikiLeaks a devenit blestemul cancelariilor în 2010, divulgând mii de documente confidenţiale ale armatei americane cu privire la Afganistan şi Irak, apoi 250.000 de telegrame diplomatice americane.
Semnatarii petiţiei consideră că o eventuală extrădare a lui Assange în Suedia ar putea deschide drumul spre o viitoare extrădare a acestuia în Statele Unite ale Americii.
Potrivit aceluiaşi grup, "ostilitatea evidentă manifestată de guvernul american faţă de WikiLeaks" i-ar putea aduce pedeapsa capitală lui Assange, dacă acesta va fi judecat şi condamnat în Statele Unite. "Singura
crimă pe care el a comis-o este aceea că şi-a practicat meseria de jurnalist", se afirmă în aceeaşi petiţie.
Grupul Just Foreign Policy afirmă pe site-ul său că este "o organizaţie independentă şi nepartizană dedicată reformării politicii externe a Statelor Unite prin mobilizarea vastei majorităţi a americanilor care doresc o politică externă bazată pe diplomaţie, legalitate şi cooperare".