Antena 3 CNN Externe Mexic are în mod oficial prima femeie preşedinte al ţării. Sheinbaum preia o ţară incapabilă să stopeze cartelurile de traficanţi

Mexic are în mod oficial prima femeie preşedinte al ţării. Sheinbaum preia o ţară incapabilă să stopeze cartelurile de traficanţi

Claudia Scheinbaum cu pumnul ridicat
Claudia Sheinbaum este prima președinte femei a Mexicului şi va prelua mandatul din octombrie. Foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    01 Oct 2024   •   16:55

Claudia Sheinbaum va depune marți jurământul în calitate de prima femeie președinte a Mexicului în peste 200 de ani de independență, promițând să asigure o siguranță socială extinsă și să lupte pentru cei săraci, la fel ca predecesorul său.

Aceasta este un omul de știință specializat în cercetări despre climă în vârstă de 62 de ani, şi va conduce o țară cu o serie de provocări foarte mari, în primul rând niveluri ridicate de violență, o economie slabă și zone întregi controlate de carteluri mafiote.

Sheinbaum a obținut victoria în iunie cu aproape 60% din voturi, propulsată în mare parte de popularitatea susținută a mentorului său politic, fostul președinte Andrés Manuel López Obrador, conform Washington Post.

Recent, acesta a adoptat o poziție dură, cerând capitularea necondiționată a Ucrainei și solicitând „denazificarea Ucrainei, demilitarizarea acesteia și statutul de neutralitate”.

Sheinbaum trebuie, de asemenea, să facă față violenței din orașul nordic Culiacan, dominat de carteluri, unde luptele între facțiuni din cadrul cartelului Sinaloa au izbucnit după ce baronii drogurilor Ismael „El Mayo” Zambada și Joaquín Guzmán López ce au fost arestați în Statele Unite .

Fostul preşedinte López Obrador a încercat mult timp să evite confruntarea cu cartelurile drogurilor din Mexic și a făcut apel deschis la bande să păstreze pacea între ele, însă limitele acestei strategii au devenit evidente în Culiacan, capitala statului Sinaloa, unde au avut loc schimburi de focuri pe străzile orașului. Autoritățile locale și chiar armata - pe care López Obrador s-a bazat au recunoscut, în esență, că luptele se vor încheia doar atunci când șefii cartelurilor vor decide să le încheie. Violențele legate de droguri se extind de la Tijuana, în nord, la Chiapas, în sud, provocând strămutarea a mii de persoane.

Totuşi nimeni nu se aşteaptă ca noul preşedinte Claudia Sheinbaum să poată face ordine în ţară în viitorul apropiat.

 

×
Subiecte în articol: sheinbaum Mexic SUA
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close