Meta a fost amendată pentru că a transferat date ale cetățenilor UE în SUA pentru prelucrare, în ciuda unui verdict din 2020, pronunțat de cea mai înaltă instanță a UE, care a stabilit că datele nu sunt suficient de bine protejate împotriva agențiilor de spionaj americane, potrivit Sky News.
Facebook a primit ordin să oprească transferul în cel mult cinci luni, însă Instagram și WhatsApp nu fac obiectul ordinului.
În 2013, activistul Max Schrems a inițiat o acțiune în justiție împotriva Facebook, așa cum se numea compania la acea vreme.
Comisia pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda are jurisdicție asupra Meta, funcționând efectiv ca autoritate de reglementare a UE în materie de confidențialitate, întrucât sediul european al Meta se află la Dublin.
Citește și: Un tată a murit, iar copiii lui au fost grav răniți, după ce o grenadă a explodat în locuința lor
Meta a declarat că va face apel la decizie și că nu va exista nicio întrerupere a serviciilor.
Reprezentanții Meta susțin, de asemenea, că amenda este "nejustificată și inutilă".
Înainte de amenda anunțată luni, cea mai mare sancțiune aplicată de autoritățile de reglementare din UE a fost de 746 de milioane de euro pentru Amazon, în 2021.
În prezent, se lucrează la un nou pact între UE și SUA pentru a realiza schimbul de date în condiții sigure și legale. Compania Meta a anunțat, în aprilie, că așteaptă finalizarea acordului înainte de a înceta transferul actual, potrivit Mediafax.