Antena 3 CNN Externe Mesajul lui Zelenski după ce Iohannis a promulgat legea pentru donarea sistemului Patriot Ucrainei

Mesajul lui Zelenski după ce Iohannis a promulgat legea pentru donarea sistemului Patriot Ucrainei

volodimir zelenski klaus iohannis hepta
Volodimir Zelenski mulțumește din nou României pentru donarea sistemului Patriot. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    06 Sep 2024   •   08:24

Volodimir Zelenski a exprimat din nou recunoștința sa față de România, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina. Zelenski a mulțumit și a îndemnat ceilalți aliați ai Kievului să livreze întregul sprijin promis în domeniul apărării antiaeriene, subliniind necesitatea acestui ajutor în contextul atacurilor tot mai intense și letale lansate de Moscova, care afectează nu doar estul Ucrainei, ci și din ce în ce mai frecvent regiunile din vestul țării.

„Astăzi, România a aprobat decizia de a furniza Ucrainei sistemul Patriot, iar eu îmi exprim recunoştinţa sinceră pentru acest lucru. Ne aşteptăm, de asemenea, ca partenerii noştri să furnizeze Ucrainei întregul pachet de apărare aeriană şi alte tipuri de asistenţă - exact pachetul convenit la summitul NATO de la Washington din iulie anul trecut”, a scris pe X preşedintele Volodimir Zelenski.

El a menţionat ajutorul României şi în discursul video adresat joi seara compatrioţilor. „România a luat deja o decizie clară cu privire la sistemul Patriot pentru Ucraina. Această decizie a fost luată la toate nivelurile. Eu sunt recunoscător pentru ea”, a spus Zelenski.

Marţi, când Parlamentul României aprobase legea promulgată joi de preşedintele Iohannis, Zelenski menţionase de asemenea acest lucru în discursul său zilnic către compatrioţi şi mulţumise Bucureştiului spunând: „Ne bazăm pe (sistemul) Patriot, pe care România se pregăteşte să îl transfere. Sunt recunoscător pentru acest pas de asistenţă din partea României. Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”, a afirmat Zelenski.

Joi, preşedintele Zelenski a mai anunţat că au fost intensificate contactele cu partenerii pentru a obţine noi mijloace de a contracara agresiunea rusă.

„Ministrul ucrainean al apărării a avut o serie de reuniuni în Franţa, Regatul Unit şi Germania. Suntem în comunicare permanentă cu partenerii noştri americani şi apreciem foarte mult cooperarea noastră cu Italia”, a spus Zelenski.

„De asemenea - a continuat el - suntem bine pregătiţi pentru viitoarea reuniune în format Ramstein, care va avea loc în curând. Toate acordurile pe care le încheiem cu partenerii noştri trebuie să fie puse în aplicare cât mai rapid posibil. Atunci când deciziile sunt luate rapid, Rusia nu are timp să se adapteze, iar noi obţinem rezultate deosebit de valoroase. Acest lucru se aplică protecţiei oraşelor şi comunităţilor noastre împotriva atacurilor, susţinerii soldaţilor noştri pe linia frontului şi rezilienţei ţării şi poporului nostru”, a punctat preşedintele ucrainean.

Referindu-se la situaţia de pe frontul din est, în special la Pokrovsk, unde Rusia face cuceriri teritoriale în ultima vreme, Zelenki a spus că efectivele ucrainene vor fi sporite, „sarcina principală” fiind „să doboare” cât mai multe dintre forţele ocupantului.

Este o strategie care aminteşte de cea de la Bahmut, localitate cucerită de forţele ruse anul trecut după luni de zile de rezistenţă eroică ucraineană, care a dus la multe pierderi de ambele părţi. Kievul a argumentat atunci că în felul acesta, forţele ruse au fost ţinute în loc şi împiedicate să atace alte zone.

În discursul de joi seara, Zelenski a menţionat, din nou, incursiunea ucraineană din regiunea rusă Kursk, reconfirmând că ea va continua.

„Menţinem liniile definite şi dovedim lumii în fiecare zi a operaţiunii Kursk că Rusia poate pierde acest război, iar singurul lucru de care este nevoie pentru aceasta este determinarea noastră suficientă şi determinarea tuturor celor din lume care sunt responsabili pentru starea de lucruri din lume. Nu este treaba Moscovei să determine viitorul poporului nostru. Şi aşa ar trebui să fie întotdeauna” - şi-a încheiat Zelenski discursul.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close