În timpul discursului, angajaţii postului au intrat într-o scurtă grevă, iar în această perioadă au fost difuzate alte programe.
Motivul oficial al protestului îl reprezintă reducerea cheltuielilor, dar gestul este privit ca o altă dovadă a creşterii sentimentului separatist în regiunea din nord-estul Spaniei.
Catalonia are o populaţie de 7.6 milioane de locuitori şi contribuie cu aproximativ 20% la economia Spaniei.
Oficialii catalani solicită un referendum pentru declararea independenţei faţă de Spania, care ar urma să aibă loc pe 9 noiembrie 2014, la două luni după ce scoţienii sunt invitaţi la un vot similar, pentru declararea independeţei faţă de Regatul Unit.
Premierul spaniol Mariano Rajoy consideră că referendumul este neconstituţional şi a promis că-l va bloca prin intermediul Parlamentului şi al instanţelor de judecată.
Fără să se refere direct la situaţia din Catalonia şi revendicările secesioniste care au sporit în acest an, regele Juan Carlos a declarat în discursul său că el crede într-o ţară liberă, dreaptă şi unită în cadrul diversităţii sale.
El s-a referit şi la momentul politic în care a fost adoptată Constituţia Spaniei şi a subliniat faptul că, de atunci, ţara a cunoscut cea „mai lungă perioadă de libertate, convieţuire şi prosperitate”.
De asemenea, monarhul spaniol a apărat unitatea Spaniei, pe care o vede drept o ţară „deschisă în care să încăpem cu toţii”.
„Împreună am rezolvat probleme chiar mai dificile decât cele cu care de confruntăm astăzi şi mereu am avut acelaşi scop comun. Spania este o naţiune mare, pentru care merită să lupţi”, a concluzionat regele Juan Carlos.