O declarație în acest sens a fost făcută, sâmbătă, de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni (foto).
"Nu ne temem de deciziile președintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiți să acționăm", a subliniat oficialul european.
Declarația comisarului pentru Economie vine după ce Gazprom a anunțat, vineri, oprirea completă a furnizării de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, invocând pretinse "scurgeri de ulei" detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune.
Actualizarea Gazprom: "Livrările se opresc pe o perioadă nedeterminată"
Comunicarea întreruperii pe durată nedeterminată a fost făcută cu o zi înainte de data la care grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoductul ce opera, deja, la doar 20% din capacitate.
Anunțul inițial al Gazprom specifica o întrerupere completă timp de 3 zile și reluarea livrărilor în data de 3 septembrie, după finalizarea unor lucrări de mentenanță la o turbină a stației de comprimare.
Gentiloni a atras atenția că nivelul capacităților de stocare a gazelor din UE este ridicat și există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.
Comisarul european anunță că și alte țări s-ar putea alătura inițiativei anunțate vineri de G7
Măsurile de sprijinire a consumatorilor, afectați de creșterea facturilor la energie, trebuie să fie direcționate și să nu implice un nivel ridicat al datoriilor, a apreciat el, în cadrul unui Forum de afaceri din nordul Italiei.
De asemenea, Gentiloni a declarat că și alte țări s-ar putea alătura deciziei G7 - grupul format din principalele țări industrializate din lume - de plafonare a prețurilor produselor petroliere și a țițeiului provenit din Rusia.
"Discutăm cum să formăm o coaliție extinsă. Sunt sigură că țări precum Australia şi Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliții", a explicat comisarul european, referindu-se la decizia de vineri a G7.
El a subliniat că țările vor beneficia de scăderea prețului petrolului, chiar dacă nu semnează în mod oficial acordul.