Antena 3 CNN Externe Mesaj atomic pentru Occident: Vladimir Putin și Xi Jinping și-ar fi luat cu ei valizele nucleare la întâlnirea de la Beijing

Mesaj atomic pentru Occident: Vladimir Putin și Xi Jinping și-ar fi luat cu ei valizele nucleare la întâlnirea de la Beijing

Președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, au convenit să-și consolideze legăturile comerciale și de securitate, cu ocazia vizitei de stat efectuate la Beijing de liderul de la Moscova.

Putin Xi
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2024   •   15:42

În prima zi a vizitei, cei doi președinți au dat publicității o declarație comună în care se face referire la războiul din Ucraina, la situația autonomiei din Taiwan și la conflictul din Orientul Mijlociu. 

"În condițiile turbulențelor internaționale, relațiile ruso-chineze rezistă schimbărilor rapide din lume, dând dovadă de forță și stabilitate, și traversează cea mai bună perioadă din istoria lor", se spune în declarație.

Declarația semnată de Xi și Putin vorbește de extinderea exercițiilor și antrenamentelor militare comune

Documentul menționează că liderii semnatari vor "aprofunda încrederea și cooperarea militară" prin extinderea exercițiilor și antrenamentelor de luptă comune, prin organizarea regulată de patrule comune, maritime și aeriene, și prin îmbunătățirea "nivelului de răspuns comun la provocări și amenințări".

Cele două țări se declară, pe de altă parte, profund îngrijorate cu privire la ceea ce ele au descris drept "activitatea militară americană extrem de destabilizatoare, cu aliați ce au o orientare clară anti-rusească și anti-chineză".

Declarația mai spune că Rusia salută "disponibilitatea Chinei de a juca un rol constructiv" în soluționarea politică și diplomatică a războiului din Ucraina.

Rusia și China se declară împotriva unui conflict prelungit în Ucraina și avertizează că e posibil ca războiul să treacă la o fază incontrolabilă, se menționează în documentul comun.

Xi și Putin, surprinși de presa de stat rusă cu aghiotanți purtând serviete, în spatele lor

Beijingul și Moscova mai precizează că "nu pot exista învingători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să fie purtat niciodată".

Presa internațională notează că, înaintea discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, cei doi lideri au fost filmați în timp ce erau secondați de doi oficiali purtând serviete.

Imaginile, publicate pe canalul Telegram RIA_Kremlinpool și preluate și difuzate ulterior pe rețelele de socializare, au dus la speculații conform cărora cei doi lideri și-ar fi expus în mod voit "valizele nucleare", ca mesaj către Occident.

"Valizele nucleare", în fapt, dispozitive găzduite într-o servietă, permit autorizarea utilizării loviturilor atomice de către președintele unui stat care deține astfel de arme.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Semnalată de presă în numeroase ocazii în care Vladimir Putin a participat evenimente cu expunere publică, valiza nucleară a liderului rus este transportată de un aghiotant situat în imediata sa apropiere.

Din imaginile de la întâlnirea de la Beijing se observă că, probabil, și liderul chinez Xi Jinping beneficiază de un protocol asemănător, pentru că în spatele său se observă un individ cu trăsături asiatice care duce, la rândul său, o servietă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion
x close