Arabia Saudită a confirmat ieri creşeterea bruscă a numărului de decese înregistrate în ultimele două săptămâni în Regat, din cauza unui virus mortal.
Separat, Emiratele Arabe Unite au anunţat şase noi cazuri de Sindrom Respirator Acut în Orientul Mijlociu (Middle East Respiratory Syndrome MERS), în rândul paramedicilor, unul dintre ei decedând în urma bolii necruţătoare.
Numărul semnificativ al personalului medical infectat ridică întrebări asupra eficienţei guvernelor din ţarile arabe faţă de gestionarea acestei crize clinice, începută în urmă cu un an şi jumătate.
"Nu sunt convins că îşi dau seama de proporţiile acestei crize nimicitoare", spune un doctor saudit, de la Spitalul Regele Fahd (
foto sus), cel mai mare spital public din Jeddah, confruntat cu numeroase astfel de cazuri.
Spitalul şi-a redeschis unitatea de primiri urgenţe vineri, după ce fusese închis pentru dezinfecţie şi sterilizare împotriva bolii.
Pacienţii au început să evite această unitate medicală, iar personalul de aici este foarte îngrijorat după moartea unui coleg şi îmbolnăvirea altuia, aflat şi acum la secţia de Terapie Intensivă, spune acelaşi doctor.
"Sincer, mi-aş dori ca acest spital să fie închis definitiv, înainte ca acest virus să infecteze pe toată lumea", a precizat cadrul medical, care a preferat să-şi păstreze anonimitatea
Săptămâna trecută s-a înregistrat cel mai mare număr de infecţii într-un interval atât de scurt, de la izbucnirea acestei situaţii severe, susţine şi Dr. Ian M. Mackay, un epidemiolog australian, care monitorizează criza încă de la izbucnirea ei.
Peste 50 de infecţii, confirmate în rândul cadrelor medicale, reprezintă un semnal de alarmă referitor la măsurile care au fost luate pentru menţinerea sub control a epidemiei, spune doctorul de la Antipozi.
"Din câte ştim noi, coronavirusul MERS nu se răspândeşte cu uşurinţă, de la o persoană la alta, aşa că această înmulţire de cazuri sugerează o prevenţie şi un control, care nu sunt foarte bine puse la punct"Arabia Saudită şi alte ţări din Golf susţin că au luat măsurile adecavate împotriva infecţiei încă de la prima confirmare de laborator a prezenţei virusului MERS, care ucide prin maladii respiratorii acute încă din septembrie 2012.
De atunci, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 228 de cazuri, dintre care 92 au fost fatale.
Numărul cazurilor s-a majorat subit în această lună. În doar patru zile, Arabia Saudită a informat OMS de apariţia a 15 noi cazuri MERS, dintre care două s-au dovedit mortale.
Majoritatea cazurilor au fost semnalate în această ţară. Autorităţile au confirmat şi alte cazuri similare, dar din fericire răzleţe, în ţări europene, ele fiind corelate cu virusul dezvoltat în Orientul Mijlociu.
Studiile clinice au dovedit că virusul ar proveni de la cămile, iar boala se poate răspândi limitat de la om la om.
Oficialii saudiţi au cerut tuturor lucrătorilor medicali să trateze orice problemă respiratorie ca pe un potenţial caz de MERS şi au luat măsuri de precauţie privind expunerea medicilor la pacienţii infectaţi. Cu toate acestea, doctorul din Jeddah spune că a primit doar o broşură informativă şi măşti de gură.