Cancelarul german Angela Merkel a transmis Turciei că discuţiile sale de aderare la UE nu garantează aderarea şi a cerut acesteia să acorde privilegii comerciale Ciprului, stat membru UE.
"Regulile jocului s-au schimbat " de când a depus Turcia cererea de aderare la bloc, acum cinci decenii, a declarat Merkel după discuţii cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
"Negocierile de adereare sunt un proces fără limită. Ar trebui să urmărim acum tocmai acest proces," arăta aceasta, sugerând că integrarea Turciei nu trebuie să fie de membru deplin.
Alături de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, Merkel rămâne unul din cei mai aprigi oponenţi la aderarea Turciei la UE, argumentând că un stat atât de mare, relativ sărac, cu o popuaţie de 71 de milioane de musulmani nu are ce căuta în Europa.
Ea a propus în schimb "un parteneriat privilegiat", pe care în schimb Ankara le-a respins.
Merkel a subliniat totuşi că misiunea principală de acum a Ankarei este de a-şi deschide porturile pentru navele din Cipru- membru UE pe care Ankara nu îl recunoaşte.
"Cea mai importantă chestiune este implementarea protocolului.... Trebuie să rezolvăm chestiunea cu Cipru. Aceasta ar fi în avantajul nostru" .
Refuzul Turciei de a acorda privilegii Ciprului a determinat Bruxelles să îngheţe discuţiile în opt din cele 35 de capitole pe care candidaţii trebuie să le negocieze anterior aderării.
De la începerea negocierilor, în 2005, Turcia a reuşit să deschidă doar 12 capitole.
Merkel a mai făcut presiune în Turcia şi în privinţa chestiunii iraniene, cerând Ankarei să sprijine statele occidentale în a implementa sancţiuni contra Teheranului pentru programul său nuclear.
Erdogan însă a reiterat că se opune unui nou set de sancţiuni contra Iranului şi preferă diplomaţia.
Germania este unul din principalii parteneri ai Turiciei, comerţul bilateral ajungând la 25 miliarde euro în 2008.
Antena3.ro