"Sunt în desfășurare preparative pentru predarea echipamentului militar greu al companiei militare private Wagner către unitățile forțelor armate ruse", se spune într-o declarație a instituției citate.
Anterior, într-un discurs nocturn, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că, după încetarea rebeliunii armate, combatanții Wagner au trei opțiuni posibile: să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, să se întoarcă acasă sau să plece în Belarus.
În Belarus a aterizat, marți, un avion operat de o companie legată de numele fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin.
Avionul decolase din Rostov în cursul dimineții.
Nu a fost clar, momentan, cine se afla la bord.
Belarus este statul care s-a oferit să-i găzduiască pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și pe mercenarii săi, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a negociat cu șeful grupării paramilitare oprirea revoltei armate și a marșului spre Moscova.
Aleksandr Lukașenko despre insurecția Wagner: "Am pus armata în stare de luptă"
Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a comentat, marți, rebeliunea armată a mercenarilor Wagner într-o primă declarație pe această temă.
"Având în vedere rolul Belarusului în rezolvarea acestei situații, trebuie să spun câteva cuvinte despre ceea ce s-a întâmplat și să explic poziția noastră și deciziile luate", a declarat Lukașenko, cu referire la acordul cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în vederea stopării insurecției.
"Nu mă voi ascunde, a fost dureros să urmăresc evenimentele care au avut loc în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri le-au luat în serios. Pentru că există doar o singură Patrie.
În cursul după-amiezii, toate forțele armate, inclusiv poliția și forțele speciale, au fost puse în stare de luptă. Istoria a reținut că poporul belarus știe cum să-și apere țara. Am fost și vom fi mai puternici decât orice provocări", a adăugat el.
Lukașenko, nicio vorbă despre Prigojin
Lukașenko a acuzat opoziția belarusă că încearcă să se folosească de situație prin împrăștierea de zvonuri despre o "rebeliune armată" în țară.
El nu a făcut, însă, nicio referire la Evgheni Prigojin și nici la locul unde s-ar afla acesta.
Belarus și Rusia fac parte din Uniunea Rusia - Belarus.
Rusia a desfășurat - în premieră după disoluția Uniunii Sovietice, petrecută la începutul anilor '90 din secolul trecut - arme nucleare pe teritoriul partenerului său, informația fiind confirmată atât de Moscova, cât și de Minsk.
Foto: tanc manevrat de combatanții Wagner în timpul retragerii din Rostov pe Don, după oprirea rebeliunii armate, 24 iunie 2023