Luna trecută, Maharishi şi-a anunţat retragerea la casa sa din Vlodrop, spunând că misiunea sa s-a încheiat şi că vrea să-şi dedice restul zilelor studierii textelor străvechi Hindu Vedas. ?El a spus că a făcut ceea ce şi-a propus să facă?, a declarat Bob Roth, purtătorul său de cuvânt, pentru Associated Press.
Născut în statul indian Madhya Pradesh, Maharishi a studiat psihiatria şi apoi s-a dedicat iluminării spirituale. După ce a studiat în munţii din Hymalaya cu Guru Dev, între anii 1940 şi 1950, el a împărtăşit întregii lumi meditaţia transcedntală. Bazată pe teoria şi practica yoga, meditaţia transcedentală presupune o tehnică mentală uşor de învăţat de oricine doreşte să atingă pacea deplină.
Prin repetarea în gând a mantra Sanskrit, un cuvânt sau o frază scurtă, practicantul poate atinge relaxarea totală care conduce la fericire interioară, vitalitate şi creativitate. ?Nu te lupta cu întunericul. Adu lumina şi întunericul va dispărea?, spunea Maharishi într-un interviu, în anul 2006.
Maharishi a introdus tehnica în Statele Unite în anul 1959, dar a devenit cunoscută în vest abia în anul 1968, când celebrii Beatles au mers în India pentru a medita cu el. Meditaţia de 20 de minute a devenit o rutină folosită pe scară largă în educaţie şi chiar afaceri, fiind cunoscută ca o metodă de reducere a stresului şi îmbunătăţirea concentrării, în cele din urmă atrăgând nu mai puţin de 5 milioane de adepţi.
După decenii de ?predare?, Maharishi a dezvăluit planurile sale de a folosi puterea meditaţei pentru a aduce pacea în lume şi a pune capăt sărăciei. În anul 1990, el s-a mutat în Vlodrop, un oraş din sudul Olandei. Fiind îngrijorat din cauza stării sale de sănătate, Maharishi s-a retras în două camere şi a vorbit doar prin intermediul camerelor video chiar şi când era vizitat de apropiaţi.
Antena3.ro