Antena 3 CNN Externe "Ménage à trois" - legea care face din acest lucru o afacere pe viață

"Ménage à trois" - legea care face din acest lucru o afacere pe viață

3 minute de citit Publicat la 17:03 01 Oct 2012 Modificat la 17:03 01 Oct 2012
"Ménage à trois" - legea care face din acest lucru o afacere pe viață
Foto: Thinkstock
La 17 ani, Tashi Sangmo s-a căsătorit cu un adolescent de 14 ani care locuia în apropiere, într-un sat retras din Himalaya, în Nepal. Devenind soţia lui, ea l-a luat în căsătorie şi pe fratele mai mic al acestuia, perpetuând astfel o tradiţie ancestrală, care este însă pe cale să dispară.

Poliandria fraternală - o femeie pentru doi sau mai mulţi fraţi - este considerată de localnici naturală aducătoare de multe avantaje, scrie AFP.

"Lucrurile devin mai uşoare în acest fel, pentru că bunurile rămân într-o singură familie. Ele nu sunt împărţite între mai multe soţii şi eu sunt singura care se ocupă de ele", spune Tashi Sangmo, ale cărei cuvinte în dialectul tibetan au fost traduse pentru AFP de un interpret.

"Căsătoria cu doi fraţi îţi permite să ai bani, iar eu decid ce trebuie să facem cu ei", a adăugat ea.

În urmă cu 14 ani s-a căsătorit cu Mingmar Lama, dar de atunci era deja stabilit că Pasang, cumnatul ei în vârstă de numai 11 ani pe atunci, se va alătura cuplului lor mai târziu, potrivit tradiției multiseculare. De atunci, cei trei au devenit părinții a trei băieți, în vârstă de 8, 6 și 4 ani.

"Voiam să împart această legătură conjugală cu fratele meu pentru ca viaţa să fie mai uşoară pentru fiecare dintre noi", spune Pasang, care are acum 25 de ani. Familia locuiește în satul Simen, aflat la o altitudine de 4.000 de metri şi la o distanţă de cinci zile de mers pe jos de satul cel mai apropiat..

Poliandria funcţionează bine atunci când operează o diviziune a muncii între fraţi - unul păzeşte animalele, celălalt o ajută pe soţia sa la muncile câmpului, un al treilea putând eventual să muncească participând la schimburi comerciale.

Căsătoriile sunt de obicei aranjate, familia alegând o femeie pentru fiul cel mare şi lăsând fraţilor mai tineri alegerea de a o lua de nevastă mai târziu pe acea femeie. În multe familii, soţiile participă educarea viitorilor lor soţi, întreţinând raporturi sexuale cu ei după ce aceştia ajung la maturitate.

Soţii care au optat pentru poliandrie se ocupă de sarcinile gospodăreşti, ajută la gătit şi se ocupă de copii. Soţiile administrează banii.

În general, familia nu ştie care dintre bărbaţi este tatăl biologic atunci când soţia rămâne însărcinată, dar acest detaliu nu contează: copiii îi spun "tată" atât tatălui lor real, cât şi unchiului.

Alt cuplu de care AFP amintește este cel al lui Shitar Dorje s-a căsătorit cu Karma, în vârstă de 37 de ani, în urmă cu 10 ani. Fratele mai mic al soţului ei, Pema, s-a alăturat cuplului lor câţiva ani mai târziu, după ce şi-a terminat studiile în filosofie budistă.

"Dacă ni se întâmplă uneori să fim cu toţii în casă în acelaşi timp, fratele meu mai mare este acela care doarme cu soţia mea", declară cu multă naturaleţe Pema, în prezent în vârstă de 30 de ani.

"Nu sunt gelos. Nu mă simt afectat atunci când fratele meu este în casă şi soţia noastră este cu el. Dacă aş fi gelos, aş pleca şi m-aş căsători cu altcineva", a adăugat el.

Mulţi consideră poliandria un fel de asigurare de viaţă pentru femei, în cazul decesului unuia dintre soţii ei.

În satul Saldang, Thajom Gurung, în vârstă de 60 de ani, şi-a pierdut soţul bolnav de cancer în urmă cu 30 de ani. Însă ea era deja căsătorită cu doi dintre fraţii mai mari ai acestuia şi trăieşte astăzi cu ultimul rămas în viaţă dintre aceştia, Choyocap, în vârstă de 67 de ani.

"Când eram cu toţii în casă, dormeam în patul soţiei mele pe rând şi nimeni nu îşi făcea griji din cauza asta", îşi aminteşte bătrânul.

×
x close