"Continuă, în opinia mea, să jefuiască prada", a declarat Medvedev. Rusia analizează implicaţiile acordului anunţat luni de Eurogroup, a spus el.
Potrivit estimărilor din presa internaţională, cetăţeni şi companii din Rusia ar avea în depozite în băncile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.
Ministrul de Finanţe al Ciprului, Michael Sarris, a încercat săptămâna trecută timp de mai multe zile să convingă Moscova să ajute financiar Cipru, însă statul rus a refuzat să îmbunătăţească termenii împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în 2011, precum şi să furnizeze un nou împrumut.
Cipru a acceptat la cererea UE, FMI şi BCE să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank şi să taxeze sumele de peste 100.000 de euro din depozitele constituite la cea mai mare instituţie de credit a ţării, Bank of Cyprus.
Sarris a declarat reporterilor la Bruxelles că relaţia Ciprului cu Rusia nu s-a terminat, chiar dacă Moscova este dezamăgită de măsurile de reformare a sectorului financiar, care va cauza pierderi investitorilor ruşi.
Medvedev a declarat sâmbătă că Rusia nu a "închis uşa" în privinţa unui viitor ajutor financiar pentru Cipru.
Guvernele europene, în frunte cu Germania, au insistat ca Rusia să suporte o parte a costurilor salvării Ciprului, afirmând că sistemul bancar al insulei a fost folosit de afaceri ruseşti pentru spălarea de bani.