Antena 3 CNN Externe Medvedev, către Sarkozy: Armata rusă se retrage din Rusia până vineri

Medvedev, către Sarkozy: Armata rusă se retrage din Rusia până vineri

Medvedev, către Sarkozy: Armata rusă se retrage din Rusia până vineri
20 Aug 2008   •   09:34

Soldaţii ruşi se vor retrage din Georgia până vineri. Este promisiunea pe care preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a făcut-o, marţi, prin telefon, omologului său francez, Nicolas Sarkozy. Liderii occidentali rămân, însă, sceptici şi acuză Rusia că nu se ţine de cuvânt. Alianţa atlantică şi-a reafirmat, marţi, sprijinul pentru Georgia şi a decis suspendarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia.

O coloană blindată rusească a părăsit, marţi, zona oraşului Gori şi s-a îndreptat spre graniţa cu Rusia. Comandanţii ruşi susţin că aceasta este doar prima fază a retragerii. Georgienii afirmă, însă, că este vorba doar despre un spectacol de imagine.

Şi Pentagonul susţine că nu a observat "o retragere semnificativă" a trupelor ruseşti, dar este îngrijorat şi dintr-un alt motiv: ruşii au confiscat, în portul Poti, vehicule militare americane folosite în recentele manevre comune cu armata georgiană. Statele Unite au cerut Rusiei să restituie imediat toate echipamentele militare americane capturate. Tot la Poti, ruşii au luat prizonieri georgieni şi au distrus nave de luptă şi instalaţii militare.

După avertismentul adresat Moscovei de Alianţa atlantică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că preşedintele georgian Saakaşvili "le dictează ţărilor NATO ce trebuie să facă pentru a-i satisface ambiţiile". În replică, secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat că Rusia "merge tot mai departe în afara legii" în conflictul din Georgia, iar colegul său britanic s-a alăturat şi el criticilor.

Disputa continuă şi în Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia a respins un nou proiect de rezoluţie pe tema Georgiei. Ambasadorul rus a cerut ca textul să reia integral acordul de încetare a focului şi să nu includă nici o referire la integritatea teritorială a Georgiei.

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close