Antena 3 CNN Externe Medicii ruși au primit ordin urgent de la Putin să găsească leacul la îmbătrânire. Scrisoarea trimisă de Kremlin savanților

Medicii ruși au primit ordin urgent de la Putin să găsească leacul la îmbătrânire. Scrisoarea trimisă de Kremlin savanților

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 16:43 05 Sep 2024 Modificat la 16:43 05 Sep 2024
Vladimir Putin
Vladimir Putin vrea să primească urgent un leac pentru îmbătrânire. Foto: Profimedia Images

Cercetătorilor ruși le-a fost comandat de la Kremlin să înceapă lucrul pentru a găsi tratamente pentru îmbătrânire după ce dictatorul Vladimir Putin a emis un decret pentru oprirea speranței de viață în declin din Rusia, prin care ar urma să „fie salvate 175.000 de vieți” până în 2030, conform unei investigații citate de Newsweek.

În mai, dictatorul rus a anunțat că unul dintre obiectivele sale pentru al cincilea mandat de președinte este să crească speranța de viață a rușilor până la 78 de ani în 2030 și până la 81 de ani în 2036.

Rosstat, agenția de statistică a regimului de la Kremlin a făcut publice date din iulie, conform cărora, speranța de viață din Rusia a scăzut între iulie 2023 și iunie 2024 și a ajung la 73,24 de ani, aceeași valoare pe care o avea în 2017.

Departamentului pentru dezvoltare al ministerului rus al sănătății a trimis o scrisoare institutelor de cercetare rusești în iunie și a cerut medicilor să vină „urgent” cu propuneri pentru a ajuta la conservarea sănătății cetățenilor ruși, conform surselor de presă rusești independente Meduza și Sistema.

Cele două publicații au obținut o copie a scrisorii în care doctorilor li s-a cerut să lucreze la dezvoltarea de medicamente care să „reducă povara îmbătrânirii celulare” cu „evaluarea vârstei biologice, folosind diverse metode”.

Printre exemplele de procese pe care rușii vor să le oprească sunt sarcopenia, adică pierderea de țesut muscular din cauza îmbătrânirii, astenia senilă – slăbiciune fizică provocată de vârsta înaintată - și osteoporoza.

În scrisoare li se cere medicilor și să lucreze la dezvoltarea de „noi neurotehnologii și medicamente care să prevină dezvoltarea de sindromuri cognitive și senzoriale”, dar și „metode noi bazate pe tehnologie biorprinting”.

Adjuncta prim-ministrului rus, Tatiana Golikova, declara în mai că tendințele demografice din ultimii ani creează noi provocări pentru sistemul medical și că principalul obiectiv al Rusiei este dezvoltarea unor modele avansate în tehnologia medicală care să crească speranța de viață.

Medicii ruși s-au declarat surprinși că li se cere să lucreze cu așa urgență în acest domeniu.

„Ni s-a cerut să trimitem urgent tot ce am reușit să dezvoltăm, totul trebuia trimis foarte rapid. Sincer să fiu, e prima oară în viața mea când văd așa ceva. În mod obișnuit, orice proiect național are mai întâi o fază exploratorie, de întâlniri cu mai mulți specialiști și măcar vreun fel de dezbatere publică”, spune un doctor rus, citat de Newsweek, sub rezerva anonimatului.

Totuși, o sursă apropiată de Kremlin a declarat pentru publicațiile indepenente ruse că regimul Putin nu are banii necesari să finanțeze un proiect la un asemenea nivel.

„Toate cercetările moderne discutate în acest proiect național sunt foarte scumpe. Avem nevoie de o mulțime de bani și vor fi multe cheltuieli. Dezvoltarea unor astfel de medicamente costă miliarde și niciun proiect național nu va fi capabil să ducă la bun sfârșit așa ceva, mai ales acum. Nu cred că le va ieși”, a declarat sursa citată.

×
x close