Antena 3 CNN Externe Medicii italieni nu se prea spală pe mâini

Medicii italieni nu se prea spală pe mâini

1 minut de citit Publicat la 20:00 14 Apr 2007 Modificat la 20:00 14 Apr 2007
Medicii italieni nu se prea spală pe mâini
Peste 60% dintre medicii italieni nu se spală pe mâini după ce au vizitat o persoană spitalizată şi nu o fac nici înainte de a introduce un cateter, de a măsura temperatura, nici după o injecţie sau după ce au atins o noptieră sau clanţa murdară a unui salon de spital, informează ediţia de sâmbătă a ziarului italian La Stampa. În acest fel, ei transportă de la un pat la altul germeni şi declanşează infecţii care, în condiţii de igienă stricte, nu s-ar produce.

Operaţiunea ?mâini curate?
În urma acestor constatări, în regiunea Piemonte s-a declanşat operaţiunea ?mâini curate? la propriu. Timp de două luni, în marile spitale din regiune medici, infirmiere şi asistente vor fi obligaţi să se spele pe mână înainte şi după ce au venit în contact cu germenii, folosind apă şi săpun sau geluri hidroalcoolice speciale, pe care trebuie să le aibă în buzunarul halatului, pentru a se garanta mai multă curăţenie acolo unde igiena ar trebui să fie prima regulă.

?Tratamentele în condiţii de curăţenie sunt tratamente mai sigure?, este sloganul iniţiativei, un proiect al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care regiunea Piemonte a aderat prima. ?În ţările industrializate s-a calculat că un procent între 5 şi 10% dintre pacienţi contractează infecţii corelate cu asistenţa sanitară?, a explicat Vittorio Demicheli, directorul Departamentului de asesori din cadrul Ministerului Sănătăţii.

?Pe pielea pacienţilor se pot afla între 100 şi 1.000.000 de germeni pe centimetrul pătrat. Pielea normală elimină zilnic un milion de celule din descuamare, bogate în bacterii. Atingând un bolnav, de exemplu pentru a-i lua pulsul sau a-i măsura tensiunea şi temperatura, un operator se contaminează şi cu mii de microorganisme diferite, care supravieţuiesc între 2-60 de minute pe mâini. Iată de ce dacă mâinile nu sunt spălate ele devin un vehicul enorm de germeni şi infecţii?, a avertizat profesorul Carla Zotti de la Universitatea din Torino.

Rompres

×
x close