Medvedev a declarat studenţilor prezenţi la London School of Economics că atunci când a preluat puterea, în mai, situaţia securităţii europene era dificilă.
?Din cauză că nu ne-am înţeles bine, situaţia era aproape de Războiul Rece. Aceasta era foarte rău?, declara acesta.
Rusia crede că planurile NATO de a oferi calitatea de membru unor state ex-sovietice precum Georgia şi Ucraina sunt o ameninţare la securitate deoarece ar putea duce la încercuirea cu o curea de state neprietenoase, inclusiv sateliţi ex-sovietici precum Polonia.
Medvedev a prezentat un plan pentru înlocuirea actualelor acorduri de securitate din Europa, formate în zilele Războiului Rece, cu un nou pact despre care susţine că ar asigura o securitate egală pentru fiecare stat şi respect pentru toate interesele naţionale.
?Rusia nu este Uniunea Sovietică sau un stat post-sovietic. Timp de 17 ani am dezvoltat o economie de piaţă. Avem interesele noastre naţionale, dar alegerea noastră nu este diferită de cea a altor state europene, de aceea vrem să contăm pe un parteneriat egal. Crearea unui pact pan-european nu ar trebui să conducă la înlocuirea vechilor organizaţii cu altele noi. Organizaţiile de acum ar trebui să rămână şi să participe la crearea unui nou pact.?
Rusia şi NATO au suspendat legăturile după războiul din Georgia. Dar recent cele două părţi au căzut de acord să reia relaţiile.
Medvedev şi preşedintele american, care s-au întâlnit miercuri pentru prima oară, au salutat reluarea relaţiilor Rusia NATO ca parte a unui proces mai larg de ?resetare a butonului? în relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington.
"NATO are un rol benefic în asigurarea securităţii europene şi globale, aceasta este cea mai puternică organizaţie militară şi politică. Cred că NATO trebuie să se gândească la unitate şi solidaritate, la cum să nu creeze probleme pentru sine sau în relaţiile cu un vecin precum Rusia ?.
Antena3.ro