Antena 3 CNN Externe Măsuri de securitate sporită la Bruxelless: "Ei pregăteau un atentat. Una dintre ținte era clădirea Comisiei Europene"

Măsuri de securitate sporită la Bruxelless: "Ei pregăteau un atentat. Una dintre ținte era clădirea Comisiei Europene"

1 minut de citit Publicat la 10:25 23 Sep 2014 Modificat la 10:25 23 Sep 2014
cladire 2.jpg
 Măsuri de securitate sporită la sediile instituțiilor Uniunii Europene de la Bruxelles au fost adoptate luni după ce în presă au apărut relatări potrivit cărora clădirea Berlaymont, ce găzduiește sediul Comisiei Europene, ar putea fi ținta combatanților extremiști reveniți din Siria, informează AGERPRES.

Astfel, personalul de securitate la intrarea în sediul Comisiei Europene a fost suplimentat, fiind luate măsuri similare și la celelalte instituții UE din Bruxelles.

Poliția belgiană a confirmat că a găsit arme și explozibil într-un apartament din Bruxelles care aparținea unui cuplu olandez de origine turcă, suspectat de legături cu Sharia4Belgium, o organizație radicală salafistă din Belgia, dar a subliniat că nu există dovezi potrivit cărora cei doi ar fi intenționat să atace sediul Comisiei Europene. Cei doi olandezi, rezidenți ai orașului Haga, au fost arestați în luna august pe aeroportul internațional din Bruxelles atunci când reveneau din Siria, via Turcia.

Într-un email intern transmis luni de vicepreședintele CE Maros Sefcovic, responsabil pentru afaceri administrative și interinstituționale, se arată că s-a decis întărirea măsurilor de securitate la sediul executivului UE. "Dată fiind actuala situație internațională și ca măsură de precauție am decis ridicarea nivelului de securitate în clădirile Comisiei. Dacă este necesar, vor fi puse în practică măsuri de securitate suplimentare'', se menționează în mesajul lui Sefcovic, citat de agenția de presă Belga.

Postul public de televiziune olandez NOS anunțase sâmbătă noaptea că cel puțin două dintre persoanele arestate de autoritățile belgiene veneau de la Haga. "Ei pregăteau un atentat. Una dintre ținte era clădirea Comisiei Europene de la Bruxelles", a informat NOS, citând surse anonime. "Comisarii nu erau vizați individual. Acțiunea trebuia să semene cu atacul de la Muzeul evreiesc (...), având drept obiectiv uciderea cât mai multor persoane", a adăugat NOS.

Numărul belgienilor care au plecat să lupte în Siria alături de rebeli este estimat la 400, dintre care circa 90 au revenit în țară. Belgia, ca și alte țări europene, este preocupată din cauza numărului crescând de cetățeni care pleacă să lupte în Siria și în Irak și care riscă să revină în țară și mai radicalizați.


×
x close