Compania care gestionează centrala nucleară accidentată Fukushima a început miercuri să deverseze în mare sute de metri cubi de apă subterană, pompată în amonte de reactoare, o operaţiune care provoacă furia organizaţiilor ecologiste, informează
AFP.
"Am început deversarea (...) la (ora locală) 10.25 (4.24, ora României)", a anunţat Tokyo Electric Power (TEPCO) într-un e-mail.
"O patrulã a efectuat un prim rond la ora (locală) 10.30 şi nu a constatat nicio scurgere", afirmă compania, care prevede să deverseze miercuri 560 de metri cubi de apă în Oceanul Pacific, pe litoralul căruia se aflã instalaţia atomicã.
"Este o etapă importantă în gestionarea apei la Centrala Fukushima Daiichi, problema care reprezintă prioritatea noastră actuală", a declarat preşedintele-director general al TEPCO Naomi Hirose, citat în comunicat, salutând acordurile obţinute de la autorităţi şi pescari pentru a proceda la această operaţiune.
TEPCO a început în aprilie să pompeze apă subterană cu 12 pompe, înainte să fie contaminată sub clădirile instalaţiei, devastate de un tsunami la 11 martie 2011. Această apă este stocată provizoriu într-un rezervor, pentru a fi analizată şi pentru a se verifica dacă este radioactivă.
Ea este deversată în ocean doar dacă nu este contaminată, promite TEPCO, care a stabilit criterii-limită pentru cesiu 134 şi 137, radionucleide care emit raze beta, stronţiu 90 şi tritiu. În cazul depăşirii limitelor, operaţiunile vor fi oprite. Controale urmează să fie efectuate şi de o terţă parte. "Decizia de a deversa apa subterană în mare are la bază scenariul potrivit căruia "nu există altă opţiune" şi nu o soluţie pe termen lung pentru locuitorii de la Fukushima şi din Japonia", a comentat un reprezentant al organizaţiei Greenpeace în Japonia, Kazue Susuki, care subliniază că "apă radioactivă se scurge în mare de la accident, în martie 2011".