Antena 3 CNN Externe Măsură extremă: Ciprul îşi vinde din rezervele de aur, pentru a putea face faţă crizei

Măsură extremă: Ciprul îşi vinde din rezervele de aur, pentru a putea face faţă crizei

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 08:53 12 Apr 2013 Modificat la 08:53 12 Apr 2013
Măsură extremă: Ciprul îşi vinde din rezervele de aur, pentru a putea face faţă crizei
Ciprul a anunţat că se gândeşte la vânzarea unei părţi din rezerva de aur a ţării, pentru a ajuta astfel la finanţarea unei părţi din pachetul de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, informează Reuters, potrivit Agerpres. În acest caz, responsabilitatea finală revine Băncii Centrale de la Nicosia.

Potrivit unui document al Comisiei Europene publicat de Reuters, oficialii ciprioţi au acceptat să vândă aur în valoare de 400 de milioane de euro din rezervele Băncii Centrale, pentru a ajuta la finanţarea unei părţi din programul de sprijin.

Pentru a strânge cele 400 de milioane de euro, Ciprul ar fi nevoit să vândă 10,36 tone de aur, în condiţiile în care, în februarie, rezervele sale de aur se situau la 13,9 tone.

Banca Centrală a Ciprului a dezminţit informaţiile apărute în presă referitoare la intenţia sa de a vined o parte din rezervele sale de aur, în conformitate cu condiţiile programului european de asistenţă financiară.

"Guvernul cipriot a prezentat diverse opţiuni, inclusiv aceasta. În consultările sale privind proiectul memorandumului de înţelegere, Executivul a inclus astfel de opţiuni, aşa că am putea avea posibilitatea de a îndeplini cerinţele financiare', a declarat Christos Stylianides, purtător de cuvânt al Guvernului.

În cursul şedinţei de tranzacţionare de joi, cotaţia unciei de aur a scăzut la 1.553,10 dolari, cel mai redus nivel din 5 aprilie, apoi a ajuns la 1.557,51 dolari.

Datele Băncii Centrale a Ciprului arată că la sfârşitul lunii februarie valoarea rezervelor de aur se ridica la 563,4 milioane de euro.

Joi, purtătorul de cuvânt al guvenului cipriot a confirmat că necesităţile Ciprului în cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. Conform acestor declaraţii, Ciprul va fi nevoit să găsească şase miliarde de euro în plus faţă de cele şapte miliarde de euro prevăzute în acordul preliminar convenit cu creditorii internaţionali.

Christos Stylianides nu a spus cum anume va strânge Ciprul cele 13 miliarde de euro, după ce autorităţile de la Nicosia s-au angajat deja să introducă măsuri de austeritate şi să restructureze sectorul bancar.

Miniştrii de Finanţe din zona euro ar urma să se reunească vineri la Dublin, pentru a discuta detaliile pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru.






×
x close