Începând cu data de 1 aprilie 2023, mașinile deținute de guvernele centrale și de stat, inclusiv autobuzele care aparțin corporațiilor și întreprinderilor din sectorul public, vor fi casate dacă sunt mai vechi de 15 ani.
Anunțul a fost făcut recent de Ministerul Transporturilor și Autostrăzilor din India.
Această regulă nu se aplică și vehiculelor cu destinație specială (blindate și alte vehicule specializate) utilizate în scopuri operaționale pentru apărarea țării și pentru menținerea ordinii interne, informează IndiaTimes.
"Casarea acestor vehicule, după trecera celor 15 ani de la data înmatriculării inițiale a vehiculului, trebuie să se facă prin Registred Vehicle Scrapping Facility (RVSF), înființată în conformitate cu prevederile Autorității de înmatriculare și casare a vehiculelor, în 2021", precizează ministerul de resort.
Citește și: Radiere auto 2023. Unde se face şi ce acte sunt necesare pentru scoaterea unei maşini din circulaţie
Anunțată în bugetul Uniunii 2021-2022, politica Indiei prevede teste de siguranță auto după 20 de ani pentru vehiculele personale, în timp ce pentru vehiculele comerciale termenul este de 15 ani.
Politica de casare a vehiculelor este folosită la nivel global
Guvernul din India a considerat că cea mai bună cale de a încuraja casarea mașinilor este renunțarea la propriile vehicule, care au o vechime mai mare de 15 ani și poluează foarte mult.
Politica de casare a vehiculelor a fost folosită la nivel global pentru a da un impuls producției de automobile și sectoarelor conexe și a crea o nouă cerere pentru mașini. Pentru vehiculele comerciale și vehiculele private, politica se va aplica din iunie 2024.
Politica de casare în România: Programul rabla
Prin Programul Rabla Clasic 2022 se acordă un tichet (primă de casare) în valoare de 6.000 lei pentru o mașină cu o vechime mai mare sau egală cu șase ani, înmatriculată în România, care este casată, cu scopul achiziționării unei mașini noi cu noxe reduse.
Casarea trebuie făcută după începerea Programului Rabla, doar în rețeaua de centre Remat autorizate. Pentru ca o mașină să fie eligibilă în Programul Rabla trebuie să aibă o vechime minimă de șase ani.
Vehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat în România de cel puțin șase ani, cel târziu la 31.12.2016. Mașina trebuie să conțină componentele esențiale funcționăriii: motor, caroserie, roți etc.