Antena 3 CNN Externe Masacrul de la 7 octombrie din Israel, considerat un „act glorios” de Hamas, la un an de la atacul care a declanşat războiul din Gaza

Masacrul de la 7 octombrie din Israel, considerat un „act glorios” de Hamas, la un an de la atacul care a declanşat războiul din Gaza

Khalil al-Hayya, membru al mi?c?rii islamiste palestiniene
Khalil al-Hayya, membru al mişcării islamiste palestiniene. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    06 Oct 2024   •   22:44

Mişcarea Hamas a transmis, într-un mesaj video difuzat în ajunul marcării unui an de la declanşarea războiului în Fâşia Gaza, că atacul pe care l-a numit „glorios" a distrus iluziile pe care şi le crease inamicul, notează Agerpres. 

Atacul glorios din 7 octombrie a distrus iluziile pe care şi le crease inamicul, convingând lumea şi regiunea de superioritatea şi de presupusele sale capacităţi", a declarat în acest mesaj un membru al mişcării islamiste palestiniene, Khalil al-Hayya, aflat în Qatar.

Pe 7 octombrie, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a desfăşurat un atac fără precedent în Israel, cel mai amplu de la crearea acestei ţări, în 1948. Atacul s-a soldat cu 1205 morţi, în mare parte civili, potrivit unei numărători a AFP bazate pe cifrele israeliene, inclusiv ostatici care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.

Ca represalii, Israelul promite să anihileze Hamas în Gaza. Acest război, aflat încă în desfăşurare, a provocat peste 41.000 de morţi, în mare parte civili, potrivit guvernului Hamas, şi a creat o criză umanitară majoră pe teritoriul palestinian.

Conflictul israeliano-palestinian a fost generat dintotdeauna de spirite încinse, dar amploarea pe care a luat-o din 7 octombrie alimentează divizările şi ura în întreaga lume: manifestaţii virulente, polarizare extremă şi o explozie a actelor antisemite, până în punctul în care oficiali europeni şi americani au evocat recent la ONU "un tsunami de antisemitism" în ultimul an.

Cât costă războiul din Orientul Mijlociu, la un an după atacul Hamas. Netanyahu: "Luptăm pe șapte fronturi cu dușmanii civilizației"

Armata israeliană a anunţat duminică "tiruri de rachete" dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului, cu o zi înainte de marcarea unui an de la atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului, atac care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, informează AFP.

„Astăzi, Israelul se apără pe șapte fronturi împotriva dușmanilor civilizației”, a declarat șeful guvernului de la Ierusalim.

El a arătat că Israelul se luptă cu militanții Hezbollah în nord, cu gruparea Hamas în Gaza, cu rebelii Houthi din Yemen, cu „teroriștii din Cisiordania”, dar și cu milițiile șiite din Irak și Siria.

„Și luptăm și împotriva Iranului care, săptămâna trecută, a tras 200 de rachete balistice direct către Israel și care se află în spatele acestui război pe șapte fronturi”, a continuat Netanyahu.

Prim-ministrul a subliniat că își menține promisiunea de a schimba raportul de forțe în nord, între Israel și gruparea Hezbollah, căreia militarii evrei încearcă să-i distrugă infrastructura din sudul Libanului.

 

Potrivit surselor consultate de CNN, Israelul a lansat aproape 9.000 de atacuri în Liban de la 8 octombrie, anul curent, iar Hezbollah a lansat 1.500 de atacuri în același interval de timp.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close