Procurorii din districtul canadian British Columbia l-au acuzat pe Robert Fawcett, manager al unei companii de turism în staţiunea de schi Whistler, de „cauzare de durere sau suferinţe fără ca acestea să fie necesare.“
Potrivit anchetatorilor, câinii au fost ucişi cu o puşcă sau cuţit, de-a lungul unei perioade de două zile în faţa unei haite de alte 300 de patrupede. Mai mulţi câini răniţi au încercat să fugă. Unul singur a supravieţuit, iar o zi mai târziu a reuşit să iasă din groapa plină cu leşurile câinilor ucişi.
Jocurile Olimpice de Iarnă din 2010 au avut loc în Vancouver, dar unele probe au avut loc chiar şi la 80 de mile depărtare, aproape de Whistler, locul masacrului. După terminarea Jocurilor, afacerile au început să meargă prost la agenţia de turism Howling Dog Tours, nemaifiind nevoie de toţi câinii pentru tururi cu sania.
Fawcett a susţinut, ulterior, că experienţa masacrului i-a provocat sindromul de stres post-traumatic, astfel reuşind să obţină în instanţă compensaţii de la Outdoor Adventures, compania care deţine agenţia Howling Dogs.
Acţiunile lui Fawcett au condus la demararea celei mai ample şi complexe investigaţii care a avut loc vreodată în Canada într-un caz de cruzime faţă de animale. Poliţia şi Societatea pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale au descoperit, în mai 2011, o groapă cu 54 de câini morţi.