Antena 3 CNN Externe Cum arată Mariyka, singurul copil născut la Cernobîl. Oamenii cred că e mutant, că are două capete

Cum arată Mariyka, singurul copil născut la Cernobîl. Oamenii cred că e mutant, că are două capete

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:51 25 Mar 2022 Modificat la 12:53 25 Mar 2022
Cum arată Mariyka, singurul copil născut la Cernobîl. Oamenii cred că e mutant, că are două capete
Sursa foto: getty images

Lydia Sovenko, pe atunci în vârstă de 40 de ani, nu și-a dat seama că este însărcinată. Soțul ei, Mihail, a fost cel care a stat lângă ea când Mariyka a venit pe lume. Acesta a participat ca pompier la acțiunile de la Cernobîl, în noaptea exploziei, 26 aprilie 1986. 

Tot el a fost cel are a spălat nou-născutul și i-a legat cordonul ombilical. Foarte curând, știrea potrivit căreia un copil s-a născut la Cernobîl a făcut înconjurul lumii. 

Femeia a fost tratată ca o criminală

La acea vreme, Lydia spunea: „Autoritățile ne amenință, ne umilesc, vor să ne forțeze să plecăm de acasă”.  Femeia a fost tratată „ca o criminală” pentru că a născut la Cernobîl și a refuzat să plece din singura casă locuită din zonă. 

În ciuda tuturor acestor lucruri, cuplul a continuat să o crească pe Mariyka acolo, cu lapte de la o vacă ce păștea pe pășuni iradiate, ignorând toate avertismentele potrivit cărora viața fiicei lor ar fi în pericol. 

Mariyka rămâne singurul copil născut și crescut la Cernobîl după explozie

Curând au apărut zvonuri despre starea de sănătate a fetiței. „Dacă oamenii cred că este un mutant sau că are două capete, se înșală grav” spunea mama ei. „Este un copil drăguț care este absolut sănătos.” 

Într-adevăr, Mariyka era un copil sănătos,  dar nu foarte fericit. Și asta pentru că era singură. Nu avea prieteni sau colegi și trăia într-o zonă în care oamenii aveau voie să vină doar cu un motiv special.

„Mi-aș dori să mai fie măcar un copil aici”, spunea fetița în cadrul unui interviu, în 2006. „I-aș arăta casa mea și satul – ne-am putea distra împreună.” 

Din păcate, în jurul ei erau doar ruine… inclusiv o școală abandonată în ziua exploziei, cu manuale împrăștiate printre dărâmături. 

Au fost acuzați că își ucid copilul 

Însă acuzațiile asupra familiei au continuat. „Principalul lor argument a fost să ne acuze că ne-am ucis fiica trăind în această regiune poluată”, spunea Mihail. 

La vârsta de șapte ani a fost nevoită să se mute, pentru a putea urma o școală. Mulți ani nu s-a mai auzit nimic despre ea, până în anul 2019, când a acordat un interviu pentru Sunday Express.

La momentul acela, tânăra în vârstă de 19 ani era studentă la o instituție de învățământ superior de top și își dorea să ajungă să lucreze în domeniul ospitalității. Era reticentă când venea vorba despre trecutul ei, însă confirma că este perfect sănătoasă. „Mă descurc bine, muncesc. Îmi asigur tot ce am nevoie. Asta este", spunea ea. 

În copilărie, când a mers odată, alături de părinții ei, într-un alt oraș, și-a certat mama și a rugat-o să nu mai spună oamenilor că ei trăiesc în Cernobîl.

”Ea vede asta ca pe un stigmat”

O prietenă de-a ei a explicat că Mariyka își vede de viață și că nu are nicio legătură cu Cernobîl, deși atunci când poate obține un permis special, se întoarce ocazional să-și vadă mama, în vârstă de 66 de ani, care încă locuiește și lucrează în zona de excludere.

„Ei chiar nu-i pasă că este unică prin faptul că s-a născut la Cernobîl”, a spus prietena acesteia.

„De fapt, știind că ea este singurul copil care s-a născut aici după explozie și care a crescut la Cernobîl, este destul de dureros pentru ea. Ea vede asta ca pe un stigmat.”

Mariyka s-a născut în 1999, la aproximativ 13 ani după explozia de la Cernobîl.

Mama ei a confirmat că fiica ei este sănătoasă și spune că este mândră de succesul fiicei sale și de convingerea acesteia de a merge mai departe în viața după începutul ei unic.

×
Etichete: Mariyka
x close