Antena 3 CNN Externe "Cel mai greu e când privești în ochi rudele" | Mărturiile voluntarului care duce cadavrele soldaţilor ucraineni la familile lor

"Cel mai greu e când privești în ochi rudele" | Mărturiile voluntarului care duce cadavrele soldaţilor ucraineni la familile lor

Deşi mii de ucraineni au fugit din calea războiului, unii dintre ei au rămas în țară pentru a ajuta în orice fel pot. Este şi cazul lui Oleg Repnoy care duce în calitate de voluntar cadavrele soldaților ucraineni acasă la familiile lor.

ucraina
"Cel mai greu e când privești în ochi rudele" | Mărturiile voluntarului care duce cadavrele soldaţilor ucraineni la familile lor Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   08:58

Din luna februarie a anului trecut, mii de civili ucraineni au fost uciși și milioane de oameni au fost strămutați. Dar unii au rămas în țară pentru a se oferi voluntari în orice fel pot.

Clarissa Ward de la CNN a stat de vorbă cu un voluntar care a ales să înapoieze trupurile soldaților ucraineni căzuți la datorie familiilor lor. Pentru că, așa cum spune el, nu toată lumea poate face asta.

În majoritatea zilelor, Oleg Repnoy pleacă înainte de răsărit. El face parte dintr-un grup de voluntari numit Bulldozer, care transportă rămășițele soldaților ucraineni căzuți la datorie înapoi la familiile lor. La o morgă din Borispil, o suburbie a Kievului, un grup de militari așteaptă să preia trupul soldatului Oleksii Lytvynov. Este o muncă sumbră, iar oamenii se mișcă repede. Repnoy înmânează efectele personale ale soldatului.

Citeşte şi: Primul an de război în Ucraina | Cele mai importante momente ale conflictului care a schimbat lumea

"În acest moment, avem 18 cadavre și fiecare familie dorește să le primească cât mai repede. Puțini oameni sunt dispuși să facă această muncă pe gratis. Nu toată lumea are psihicul necesar pentru asta", a povestit Oleg.

Sunt ore de singurătate, aparent nesfârșite pe drum, în timp ce el străbate țara. Pe partea laterală a camionului său este inscripționat numărul 200, un termen militar pentru transportul cadavrelor care datează din perioada sovietică. Ocazional, procesiuni de oameni se aliniază în genunchi pentru a saluta camionul, în semn de respect pentru cei morți.

Oleg spune că a dus aproximativ 1000 de persoane decedate înapoi la familiale lor. Totodată, el susține că în această perioadă a războiului, număru de cadavre s-a înmulțit.

Bărbatul spune că cea mai grea parte în ceea ce privește această meserie este momentul în care se întâlnește cu rudele celor morţi.

"Cel mai greu este atunci când îi depui, când sunt rude prezente, să le privești în ochi este foarte greu. Sunt atât de multe emoții, atât de multe lacrimi", a mărturisit Oleg.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close