Anunţul realizat de cercetătorii NASA potrivit căruia seismul de 8,8 grade din Chile ar fi modificat axa Pământului şi ar fi micşorat durata zilelor este contrazisă de Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Acesta susţine că experţii NASA ?nu au ce face? şi că ?le place să sperie? lumea.
"Mă îndoiesc că este aşa cum au spus, nu mi se pare deloc reală informaţia. Ca să fie reală, ar fi trebuit să fie mult mai grozav cutremurul din Chile?, a declarat Mărmureanu, potrivit
Libertatea.
?Pe 20 mai 1960 a avut loc tot acolo un cutremur şi mai mare, cu magnitudinea de 9,6 pe scara Richter, moment seismic după care nimeni nu a spus că s-ar fi întâmplat ceva cu axa Pământului sau cu durata zilei. Este adevărat că a fost prima dată când Pământul a vibrat ca o gelatină şi au fost valuri tsunami de 20 de metri, de au ajuns până în Japonia", a adăugat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Marţi, cercetătorii din cadrul NASA au anunţat că seismul cu magnitudinea de 8,8 din Chile a modificat axa Pământului şi a micşorat durata zilelor, schimbarea fiind una neglijabilă, însă permanentă. Potrivit estimărilor, durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, o secundă având un milion de microsecunde.
Seismul din Chile s-a produs în noapte de 27 spre 28 februarie. Bilanţul seismului, încă provizoriu, indică un număr de 723 morţi şi 19 dispăruţi. Potrivit experţilor, cutremurul din Chile a fost de o mie de ori mai puternic decât cel din Haiti, de la 12 ianuarie.
Antena3.ro